Home / Здраве и диети / Злоупотребата с храна уврежда паметта

Злоупотребата с храна уврежда паметта

След определена възраст е препоръчително да намалим калориите в хранителния си режим

Системното преяждане може да провокира проблеми с паметта, смятат учени. Това важи в най-голяма степен за възрастните хора, при които може да се стигне до “леко когнитивно нарушение” и дори Алцхаймер, пише woman.hotnews.bg.

Въпреки че 2100 калории на ден не са никак много, учените препоръчват на хората в напреднала възраст да се хранят по-скромно, за да се радват на бистър ум.

Американски учени провели изследване, при което са наблюдавали 1200 души на възраст от 70 до 89 г. Доброволците се подложили на тестове за памет. Резултатите показали, че 163 души имали проблеми с паметта. Рискът за тази тенденция се увеличавал при хората, консумиращи повече калории дневно, предаде БГНЕС.

Участниците в изследването били разделени в три групи. В първата група попаднали хората, които консумирали от 600 до 1500 калории, във втората – тези, които консумирали от 1500 до 2100, а в третата – консумиращите от 2100 до 6000 калории.

При първите две групи учените не открили съществени разлики, но при третата рискът бил в пъти повече.
Калоричното меню във всяка една възраст създава предпоставки за здравословни проблеми, затлъстяване и проблеми със самочувствието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*