Home / Любопитно / Един разказ за магията на остров Бали, делфините и бедността (ВИДЕО)

Един разказ за магията на остров Бали, делфините и бедността (ВИДЕО)

Актрисата Биляна Траянова и екипът на предаването „Без Багаж“, което вече се излъчва no VBOX 7, разказват за една екзотична дестинация – остров Бали. Там родните пътешественици видели куп невероятни неща… Ето какво споделят те пред сп. „Lovestyle“.

„На Бали бяхме специални гости на г-н Тура, основателя на бойното изкуство санди мурти – разказва Биляна Траянова. – Там станахме свидетели на много от техните ритуали, тренировки и… чудеса. Още първия ден седнахме с г-н Тура под беседката в дома му и изведнъж на едната му ръка започнаха да кацат пчели. Той се усмихваше и ги наблюдаваше. Полюбопитствах защо идват при него, а той ми каза, че просто ги вика. Беше странно. Определено не бях много убедена. Той ме усети и каза: „Искаш ли да ги накарам да кацнат на твоята ръка?“. И в следващите минути моята дясна ръка до лакътя се покри с пчелички. Те или просто си стояха, или пълзяха, но нито ме ужилиха, нито пък усещах смут. На следващата вечер в Денпасар щеше да се проведе годишният празник на града и бяха издигнали огромна сцена, подредили бяха осветление като за грандиозен концерт. Беше периодът на мусоните и изведнъж небето се покри с черни

Екипът на "Без Багаж" в Индонезия

Екипът на „Без Багаж“ в Индонезия

облаци. Наложи се да организират ритуал по преместване на дъжда.

Станахме свидетели на нещо просто необяснимо. След около час, в който практикуващите санди мурти правеха своите… спокойно бих казала „магии“, небето се просветли, а вечерта се превърна в грандиозен празник с прекрасно време и фантастична, колоритна програма.“

В Бали родният тв екип успял да снима и нещо, което до неотдавна е било традиция – боевете с петли.

Те вече са официално забранени, но макар да се преследват от полицията, и днес се провеждат нелегално. Дори се залагат суми за тях.

Много хора отглеждат петли, тренират ги и се отнасят към тях като към шампиони.

Тези, които загиват в битките, пък стават обяд на собственика на победителя.

За разлика от тези боеве обаче плуването с делфини в Бали е абсолютно разрешено.

Това е една от незабравимите атракции за туристите.

„Делфините обичат да играят по изгрев – разказва Биляна Траянова.

– Скачат над вълните, групите им общуват, забавлявайки се. Тръгнахме с лодки по развиделяване. Отдалечихме се доста от брега и в един миг започна веселбата.

Бяхме няколко лодки и никога не успявахме да предвидим откъде ще изскочат делфините.

"Без Багаж" в Индонезия

„Без Багаж“ в Индонезия

След гонитбата в морето отидохме в един хотел, където можеш да плуваш с тях в специални басейни.

Със сина ми Валери-Михаил направихме много интересна фотосесия с делфините за следваща книга от поредицата за малкия приключенец Хариша.“

Биляна не крие, че е впечатлена от остров Бали и е убедена, че всеки, който веднъж е стъпил там, отново иска да се върне.

„За мен Бали е островът на сбъднатите желания! – категорична е актрисата. – Хората те посрещат с най-лъчезарните усмивки, непрекъснато искат да ти засвидетелстват колко си желан сред тях – гощават те, подаряват ти всевъзможни неща, готови са да ти услужат, без да очакват нещо в замяна.

Религията, която е най-изповядвана на Бали, е хиндуизма. Навсякъде са разпръснати хиляди малки и големи храмове.

Всеки има в двора на къщата си храм и всяка сутрин поднася дарове на каменните фигури, изобразяващи различни божества. В хиндуизма има богове на всичко.

Хората наистина са щастливи. За нашите разбирания те са бедни, но истината е, че на Бали няма да срещнете и един гладен човек. Всичко вирее там и така всеки е подсигурен с храната. Дори нищо да нямаш – все ще си спретнеш бамбукова къщичка и пак ще си добре.

Дори и безработен да си, ще започнеш да свиваш бамбукови кошници, ще ги напълниш с цветни листа и ще ги продаваш пред храмовете. Дори с това може да си изкараш 5-10 долара на ден, с които можеш да преживееш царски. Според тях бедните сме ние…

В нашето общество няма вяра, няма морал и целогодишен ресурс, който да изхранва всички.“

2 comments

  1. Бали е приказен рай. Ще го посетя.

  2. Бали е приказен рай. Ще го посетя. Даже бих живяла там. Свят на щастие и красота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*