Home / Здраве и диети / Венцеслав Евтимов: С йога всичките ми болести изчезнаха!

Венцеслав Евтимов: С йога всичките ми болести изчезнаха!

Венцеслав Евтимов: Йогата буквално ме спаси

Обездвижване, неправилно хранене, вредни навици като тютюнопушене и пиянство, недостатъчно закаляване, психическо нагнетяване – все признаци на съвременните общества. Това е глобален проблем със здравословни последици, който кара все повече хора да потърсят компенсация.

Картината е повече от тревожна: зачестяват сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването става бич още от училищната възраст. Нарастват неврозите, болестите на дихателната и храносмилателната система, на обмяната на веществата, на автоимунитета. Раковите заболявания пируват за сметка на почернени семейства.

Отклонението от здравословния начин на живот кара все повече хора да търсят спасение в хилядолетната йога – като възможност за постигане на вътрешно равновесие. Хиляди лекари признават нейните благотворни възможности, особено в изпреварващ етап спрямо заболяванията. Но Венцеслав Евтимов е сред онези, които се обръщат към системата за саморегулация след опасност за живота си. Йогата буквално спасява живота му. А чудесата, които постига със себе си, са впечатляващи, пише в. „Уикенд“.

2-годишен, той се разболява от холера и оттогава е като абониран за лекарските кабинети. На 30 години е подвижна здравна книжка, преливаща от изписани диагнози. Страда от язва на дванадесетопръстника, от разширени вени, от стенокардия. Тежи 107 кг.

По съвет на близък започва да прави тежки планински преходи, но от натоварването сърцето му едва не се пръсва. Опитва и с културизъм – разбира, че те са шок за тялото. След години той преоткрива йогата като пълна противоположност на изтощителното до изнемога физическо натоварване. Нейните плавни и съсредоточени физически упражнения, при осъзнато дишане, съчетани с вътрешна концентрация и чувство за хармония със света, открива като вътрешно хапче на организма.

Венцеслав Евтимов

Венцеслав Евтимов: Самоизлекувах се с йога

След време разбира, че във всеки човек е заложено от това „хапче“ и то няма странични въздействия.

Но преди да се хване за спасителната сламка на йогата, преподавателят от техникума „Киров“ е обявен за пътник към гроба. Откриват му тумор в главата, който му причинява нечовешко главоболие.

Тогава му попада книга за йога, която „изяжда с корите“. Започва да прави упражненията и не го дели дълъг период до констатацията, че главоболието му започва да отшумява. А и след като побеждава тумора, „апетитът идва с яденето“ – започва да практикува йога цял живот. И болестите една по една изчезват. В първата година отслабва 18 кг. Впоследствие довежда теглото си до оптималните 60.

„Йога ми даде нещо, което нямах – здраве. Йога е науката, аз съм последователят. Истинските йоги са в Хималаите и Индия – съвършени хора, усъвършенствани“, споделя скромно Евтимов.

Той смята, че човек дори да не познава в дълбочина йогата и нейните възможности за личностно издигане, би могъл да започне с изпълнение на асаните. Това са физическите упражнения, изразяващи се в постигане положение на тялото, поддържано без усилие, с равномерно дишане и концентрация на ума. Но прекрасно би било съблюдаването на още две (от общо осемте) степени на йогата – за нравствена самодисциплина и умствена самодисциплина.

Първата стъпка към постигането на превъзходно здраве и устойчиво психическо равновесие са заниманията с хата-йога (физическата йога) – един от най-разпространените и достъпни за европейците видове.

Погрешно се цитира, че той е първият автор на книги за йога. Самият автор никога не е твърдял подобно нещо. Тъкмо обратното – сам споменава в своя труд „Йога – практическо ръководство“ от 1981 г., че през 1963 г. излиза „Упражнения за йогите“ на съпрузите Асен Миланов и Иванка Борисова, която повлиява за сформирането на първите групи от ентусиасти, предимно младежи. По ирония на съдбата неговата книга се появява в годината, в която умира Людмила Живкова, смятана за покровител на алтернативните пътища към здравето. Учителят е убеден, че благодарение на проявеното от дъщерята на Тодор Живков застъпничество към последователите на йога, у нас не се е стигнало до репресии подобно на Румъния и СССР.

„Началото бе трудно.

Налагаше се да преодоляваме скептицизма на някои от нашите специалисти и научни работници относно йогите и тяхното учение. Независимо от това нашите резултати бяха безспорни и насърчителни – разказва Евтимов. – Те привлякоха вниманието на Киевската киностудия и през 1969 г. бе заснет филм, в който се изтъкна фактът, че българите имат най-добрите последователи на йога от социалистическите страни.“

Решителният принос на учителя е в създаването на първата школа по йога – през 60-те, в електротехникума „Киров“ в София, където стотици негови последователи се възползват от опита му.

Следващият исторически миг е учредяването през 1979 г. на Секция по йога към Градския съвет на БСФС в София. В края на 70-те той вече се е завърнал от работа в Алжир като преподавател по своята специалност на електроинженер. В ислямската страна също успява да „зарази“ местни с възможностите за самооздравяване.

Съмишленици и приятели намира и в Тунис, там се омъжва и остава да живее дъщеря му. А колкото до религиите, учителят има познанието, че йога не противоречи на нито една, даже и на християнската. Нито на пол или професия.

Той лично не вярвал в Бог, преди да се разболее.

След като постигнал изцелителното чудо със себе си, повярвал не в конкретно вероизповедание, а в божественото начало на космическия разум. „Ние сме души от Космоса и там си отиват нашите фини тела след раздялата с физическото им тяло, т.е. земната смърт“, пояснява мъдрецът.

До преди няколко години инструкторът провежда занимания с желаещи да му бъдат последователи. Прави го почти безплатно – събира се само такса, с която да се плати вход за наетата зала. Опитите да бъде издирен чрез най-достъпните съвременни средства за комуникация удрят на камък.

И още една мистерия около учителя Евтимов, сравняван с факлоносец от други негови последователи: на колко е години. „Йогите никога не си казват годините. Когато го срещнах в Хималаите, моят Учител беше на 110. Аз съм над 80. От суета ли мислите, че ги крият? Йогите вярват в прераждането и затова не знаят истинската си възраст, която може да е милиони години“, усмихва се загадъчно Венцеслав Евтимов.

Месото е отрова

Всеки понеделник, откакто побеждава рака, Евтимов е само на сокове, почиства храносмилателната си система. Наблюденията от дългогодишната му практика сочат, че организмите на хората са задръстени от натрупвания, които блокират нормалната жизнеспособност. За съжаление, лакомията и ниската хранителна култура са причината за превръщането на телата в депа на замърсявания. Месото не прави изключение и е мит, че е незаменимо, категоричен е създателят на йога движението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*