Home / Любопитно / Вечеря на тъмно – защо не?

Вечеря на тъмно – защо не?

В тъмнината се раждат прекрасни неща – аромати, вкусове и усещания, върху които никога не бихме се замислили, ако беше светло.

Водени от тази „сила на мрака“, едни от най-талантливите кулинарни студенти у нас организират по веднъж в месеца „Вечеря на тъмно“, пише в. „Телеграф“.

Тъй като все пак ще ходим на изискано място – облечете си хубави дрехи и започнете с глезенето още преди да сте излезли. Сложете си материя, която ще гали кожата ви и ще е като майчина милувка в тъмнината. Лекият парфюм пък ще радва и околните и ще изостри бдителността им. На входа на ресторанта на студентите в столицата – Talents, точно в 19 ч. ни очаква изискан сервитьор. Той дава на всеки по една маска или превръзка за очите и се хващаме за рамото му. Вече е дълбок непрогледен мрак. Нашият келнер ни готвачвъвежда в ресторанта, а приятелите ни се вият отзад като влак. Усещаме пода, по който стъпваме, ароматите, които се носят в помещението, и все ни се иска да свалим маската. Настаняват ни на масата и в началото дори не сме сигурни как да започнем разговора. Всеки споделя как се чувства, колко е дезориентиран и как няма никаква представа как ще яде.

Не след дълго идва и първото изключително изискано и ароматно ястие – три вида супа, които се сервират наведнъж. Когато ги няма светлините и проблясъците, когато не се разсейваме от жестовете и мимиките на хората на нашата и съседните маси, всичко се съсредоточава във вкуса и ароматите. Това вече не са просто някакви супи – това са най-специалните супи. Обръщаме внимание на текстурата, на остатъчните вкусове, на това как са съчетани всички съставки и започваме да залагаме от какво са супите с приятелите си. След първото ястие вече смеrestorant сигурни, че сме на правилното място. Всичките ни притеснения, че ще се нацапаме или че няма да уцелим устата си, са се изпарили, защото неуморните готвачи и сервитьори са се погрижили за всичко. Ястията са в лъжички, чаши или на хапки, които да са удобни за консумация, без да е нужно да ги виждаме. След супата идват 4 стартера, като всичките са различни. Облизваме си пръстите. Дали в кухнята наистина са студенти или по-скоро техните професори? Изисканото основно ястие засилва това ни съмнение.

Десертът, както можете да предположите, е абсолютният триумф на това 90-минутно пиршество. Може би, защото всъщност са три, може би заради шоколада или кремовете, но със сигурност от сладките лъжички се Вечеря на тъмноноси шепотът на боговете. В това тъмно и въпреки това изпълнено с цветовете на дъгата приключение са пуснали още 60 човека и във въздуха лесно се усеща въодушевлението, което струи от всички. В мрака сетивата ни са се преродили и всичко е много по-истинско и осезаемо. Следователно и много по-хубаво.

Изживяването ни струва 40 лева. Няколко весели компании и влюбени двойки му се насладиха на 28 март. От ресторанта обаче са запланували още една дата – 18 април, тъй като интересът към събитието е много голям.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*