Home / Любопитно / Тя спаси 2500 деца, жертвайки собствения си живот!

Тя спаси 2500 деца, жертвайки собствения си живот!

Ирена Сандлер е героиня

Едва ли са много хората, които знаят коя е Ирена Сандлер. Няма да откриете името й и в учебниците по история…

По народност Ирена е полякиня. Това обаче едва ли е от голямо значение. От съществено значение е фактът, че тя е човек с голямо сърце. По време на Втората световна война безстрашната жена успява да спаси от сигурна смърт 2500 деца.

irena sandlerПо време на войната Ирена работи във Варшавското гето като санитарен техник. Тя обаче има съвсем друга цел. Жената редовно изнася от гетото дечица, като ги слага на дъното на чантата си с инструменти. А в задната част на камиона си държи голям чувал за по-големите деца. Там тя вози и куче, което насъсква да лае, когато охраната пуска колата да влиза и излиза. Лаят на псето прикрива звуците, които издават дечицата.

В крайна сметка Ирена е заловена… Нацистите я пребиват жестоко и чупят ръцете и краката й.

Докато спасява децата от гетото, жената води списък с имената им. Списъците тя пази в стъклен буркан, който заравя в задния двор на къщата си. След войната прави опит да намери оцелелите роднини на спасените деца, но повечето от тях са намерили смъртта си в газовите камери.

През 2003 година папа Йоан Павел Втори й пиши писмо, в което й благодари за всичко, което е направила.

Сандлер умира през 2008 година на 98-годишна възраст. През следващата година за нейния живот е направен филмът “The Courageous Heart of Irena Sendler“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*