Home / Здраве и диети / Топ 6 начина за поддържане на здрав мозък

Топ 6 начина за поддържане на здрав мозък

Бъдете сигурни, че един ден грижите за вашия мозък ще дадат само добри резултати и ще ви се отблагодарят с безпроблемно функциониране

 

1. Яжте повече здравословни храни

Правилното хранене, което означава консумация на храни, богати на фибри и такива, които съдържат по-малко мазнини и протеини, създава по-малко увреждания на тялото. Тези продукти допринасят за по-голям прилив на енергия към мозъка, осигуряват и по-малко износване на органите, а също така може да им помогне и да функционират по-добре.

2. Баланс на храните

Злоупотребата с всякакви видове храни забавя мозъчната функция и може да доведе до развитието на заболявания. Твърде малко калории също нарушават здравето на мозъка. Много изследвания са показали, че неподходящата храна може да попречи на вниманието, паметта и да доведе до психични разстройства.

3. Почивка

По време на почивка и сън нашият мозък елиминира всичко ненужно, освобождава тялото от натрупания стрес и помага на органите да се възстановят. Отмората е гаранция както за нашето психическо и емоционално здраве, така и за по-добрата работа на мозъка.

4. Кафе

Според някои изследвания учените предполагат, че кофеинът може да предпази мозъка. Една чаша прясно сварено кафе на ден може да предотврати нарушение на познавателната способност и да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 30-60%. Тази препоръка се отнася за хора, които нямат противопоказания за употребата на този продукт.

5. Яжте риба

Според някои научни доклади консумацията на риба има положителен ефект върху умствените процеси. Омега-3 е от съществено значение за функционирането на мозъка и дори е в състояние да ни спаси от някои неприятни състояния като депресия.

6. Осигурете си интелектуални предизвикателства

Интелектуалните задачи като кръстословици, пъзели и много други помагат на мозъка да бъде винаги във форма. Известно е, че липсата на образование и знания може да се отрази неблагоприятно на когнитивните способности на човека. Колкото повече се опитвате да научавате нови неща, толкова по-малко вероятно е в напреднала възраст да имате някакви признаци на деменция!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*