Home / Здраве и диети / Тази диета с грозде ще направи чудеса с организма ви!

Тази диета с грозде ще направи чудеса с организма ви!

С нея не само ще редуцирате теглото си, но и ще се избавите от неразположения

Диетата с грозде не е само за хората, които имат проблеми с теглото. Тя помага и за редица неразположения. Не очаквайте обаче драстични промени в силуета. С такъв режим може да се отървете от едва 3-4 килограма. Ползата за здравето и красотата обаче е голяма.

Гроздовата диета прави кожата и косата красиви, избистря тена и дава много енергия и тонус. Гроздето стимулира регенерацията на всички клетки, включително на епителните, пречи на задържането на вода в организма, повишава имунитета.

Защо точно грозде?

Причините да изберем точно този режим са няколко. На първо място заради сезона. Нутриционистите съветват да консумираме най-вече типичните за сезона плодове. Освен това гроздето е лека храна. То се състои предимно от вода – нейното количество, в зависимост от сорта, варира между 72 и 84%.

Именно това е една от причините да действа ефикасно и да изхвърля задържаните в организма течности. Пак заради високото съдържание на вода то е идеалният плод, ако решите да направите 24-часова детоксикация.

Плодът е полезен за изчистване на организма от токсини и заради високото съдържание на натрий и калий. Тези два елемента са важни и за привлекателния външен вид, тъй като поддържат в добро състояние кожата и косата.

диета с грозде

Ефективна диета с грозде

Този плод укрепва кръвоносните съдове

Да, гроздето допринася и за това. То се състои се от вода, захари, фибри, витамини (А, С, В комплекс и РР) и минерали (калий, магнезий, желязо и йод). Съдържа 60 калории на 100 г). Но нещото, което го прави особено значимо, е, че е богато на полифеноли, ресвератрол, винена киселина и антиоксидантни съставки.

Еноцианинът и танините в гроздовите семена и ципата укрепват стените на кръвоносните съдове, пише сп. „Здравен журнал“. Това обаче далеч не е всичко. Фибрите в гроздето спомагат за редуциране на мастните депа в тялото и хидратират в дълбочина кожата.

Започнете през уикенда

Почивните дни са идеални за начало на гроздовата диета. Тя всъщност е добре да започне постепенно. В началото направете само един разтоварващ уикенд. Посветете двата дни на релаксация, разкрасяващи процедури и минимум физически дейности. Гимнастиката оставете за друго време.

През тези 2 дни наблегнете на гроздето, което трябва да замени голяма част от храната в дневното ви меню. Ако не сте в състояние да останете само на този плод за два дни, включете на обяд и вечеря нетежки храни, например, само пресни салати.

През следващите 5 дни вмъкнете постепенно в менюто и други продукти, продължавайки да ядете грозде поне 3 пъти дневно: например на закуска сутрин, при втора закуска преди обяд и на следобедна закуска. Не забравяйте и физическата активност.

Ако се чувствате достатъчно добре, продължете с този режим още една седмица. Но не повече. Всяка седмица средно трябва да губите около 1-2 кг. Първите два дни всъщност ще отслабнете най-много, но това са изхвърлените от тялото задържана вода и токсини.

Примерно меню:

Събота и неделя

Ако ви е трудно да останете два дни само на грозде, би било добре да се придържате към режим с три основни хранения на базата на зеленчуци, приемани на всеки 6 часа. Освен грозде, което може да ядете по всяко време, пийте зелен чай. При глад хапнете филийка пълнозърнест хляб. Всеки ден трябва да изяждате по 1 кг грозде, независимо от останалата храна.

Следващите 5 дни

Целта е да не надвишавате 1300 калории дневно. За обяд може да изядете порция спагети или ориз, а за вечеря – салата плюс риба, яйца или месо. Освен като закуска и междинни хранения, включвайте гроздето и в основните хранения – например като добавка към салатата.

Следващите 7 дни

Режимът от предишните пет дни се повтаря.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*