Home / Споделено / Светът на парите заграби душите ни – кога станахме толкова сурови до жестокост?!

Светът на парите заграби душите ни – кога станахме толкова сурови до жестокост?!

Всеки човек, малък или голям, носи в себе си и лошо, и хубаво…

Никой не е съвършен, а въпросът е в баланса на характера. Безнравствеността прилича на заболяване и дори може да се превърне в епидемия, ако нахлуе в личния и социалния живот на голяма част от обществото, а това ще нанесе непоправими разрухи.

Някак неусетно и почти незабелязано в нашето битие се появи тревожното явление безразличие. Все повече хората затварят прозорците на душата си, на мислите и действията и се съсредоточават единствено върху личните си интереси.

А това води до примиряване и приемане почти безкритично на всичко около нас. Психолозите и социолозите наричат това отчуждение.

Свикването с духовната разруха прилича на мъртво вълнение, което неминуемо завлича на дъното жертвите си. А път назад няма…

Всички сме убедени, че основата на всяко цивилизовано общество е семейството. То е най-здравата крепост на човека. Там са нашите родители, децата и внуците, корените на нравствеността.

Стремежът към промени лекомислено ни тласка към различни „модерни“ идеи…

Бракът като начин и законно средство за създаване на семейството се отхвърля като ненужен и без особено значение.

парите

Всичко се промени

Формата на „свободно семейно съжителство“ взе да се харесва не само на младата генерация, но и на всички възрастови групи.

Бракът дори беше определен като икономическо съдружие, нещо като „търговско дружество“, нищо че подобна гледна точка може да убие и най-чистите чувства, а без тях не може да има щастливо съжителство между мъжа и жената.

Съдбата на децата – нашето бъдеще, е също много объркана. Защото много от тях скъсват връзките си с бащиния дом още в първите си юношески стъпки. Семейството не е желана крепост, защото в нея им е студено и пусто.

Родителите са обсебени от тичане за набавяне на средства за оцеляване и така не им остава време за децата.

В много семейства те се раждат ненужни и захвърлени, а някои дори станаха… стока. И въпреки че нарасна административната пирамида за тяхната закрила, на практика ефективността е твърде неразрешима кръстословица.

Грижата за социално слабите и болните е добра, но на книга! А границата между материално можещите и неможещите хора расте.

Парите са решаващ фактор за добър живот във всички насоки.

Те изместиха добродетелите на нашите деди, защото не хората са господари на парите, а те станаха истински господар на човешките съдби и превърнаха човека в роб.

Възрастните хора, оцеляващи мизерно с минимални пенсии, станаха неприятен социален и обществен проблем. А това наистина е страшно!

Защото грижата за тях е мярка за нравственост на обществото. Светът на парите заграби душите ни и дори свикнахме със смъртта, затваряйки се само в лабиринта на личния си живот.

Станахме сурови до жестокост, напусна ни тревогата, че близо до нас има толкова човешка мъка, престъпления и само в мигове на трагедии се опитваме с някой есемес да се правим на човечни.

На фона на бедствието във Варна и Добрич кавгите между политиците станаха още по-неприятни. А бездушието и безразличието са начало на гибелта на всяко общество.

Надеждата ни е само в ония наши наследници, чиито стъпки доказват, че са съхранени и незаличими нравствените корени на нацията.

Дано им стигнат силите да не се отклонят от този верен път. Дай Боже!

С.

Снимка: Pixabay.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*