Home / Рецепти / Шекерпаре – вкусен сладкиш от турската кухня

Шекерпаре – вкусен сладкиш от турската кухня

Ако сте фен на сиропираните сладкиши, Шекерпаре ще ви хареса. Приготвя се лесно, отнема малко време и гарантира сладко докосване до турската кухня.

Продукти:шекерпаре

125 масло (1 пакетче)
1 ч.ч. захар
2 средно големи яйца
1 ч.ч. грис
1 ванилия
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
орехи, бадеми или други ядки, които са ви любими

За сиропа на сладкиша:

3 ч.ч. захар и още толкова вода

Как се приготвя Шекерпаре?

Първо сварете сиропа за сладкиша. Трябва да се охлади, докато вие се занимавате с тестото.

В голяма купа разбийте маслото (задължително на стайна температура) и захарта. Добавете яйцата, но отделете 1 жълтък за намазване на сладките.

Прибавете гриса заедно с ванилията и бакпулвера. Разбийте отново с миксера няколко минути. Сипете постепенно пресятото брашно и замесете тесто. Направете топки – големи, колкото орех. Сложете ги в тава, предварително намаслена, и леко ги сплескайте.

Върху всяка сладка сложете по една ядка. Намажете с жълтъка. Сложете да се пече на 180 градуса. Извадете ги, след като придобият златист цвят, и ги залейте с охладения сироп.

5 comments

  1. Много вкусен сладкиш! Част от детството ми. Обезателно ще ги направя и на внуците

  2. този шекерпаре го имаше по сладкарниците на времето и наистина беше много хубав!!

  3. Направих го. Страхотен е! Благодаря за рецептата!

  4. Петя Рангелова

    Пшеничен или царевичен грис?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*