Ако сте фен на сиропираните сладкиши, Шекерпаре ще ви хареса. Приготвя се лесно, отнема малко време и гарантира сладко докосване до турската кухня.
Продукти:
125 масло (1 пакетче)
1 ч.ч. захар
2 средно големи яйца
1 ч.ч. грис
1 ванилия
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
орехи, бадеми или други ядки, които са ви любими
За сиропа на сладкиша:
3 ч.ч. захар и още толкова вода
Как се приготвя Шекерпаре?
Първо сварете сиропа за сладкиша. Трябва да се охлади, докато вие се занимавате с тестото.
В голяма купа разбийте маслото (задължително на стайна температура) и захарта. Добавете яйцата, но отделете 1 жълтък за намазване на сладките.
Прибавете гриса заедно с ванилията и бакпулвера. Разбийте отново с миксера няколко минути. Сипете постепенно пресятото брашно и замесете тесто. Направете топки – големи, колкото орех. Сложете ги в тава, предварително намаслена, и леко ги сплескайте.
Върху всяка сладка сложете по една ядка. Намажете с жълтъка. Сложете да се пече на 180 градуса. Извадете ги, след като придобият златист цвят, и ги залейте с охладения сироп.
Много вкусен сладкиш! Част от детството ми. Обезателно ще ги направя и на внуците
този шекерпаре го имаше по сладкарниците на времето и наистина беше много хубав!!
mmmmmmmm
Направих го. Страхотен е! Благодаря за рецептата!
Пшеничен или царевичен грис?