Лесна и много вкусна рецепта за пухкав тутманик
Пухкав тутманик със сирене – как се прави?
Продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая
1 с. л. захар
1 яйце
1 с. л. сол
3 с. л. зехтин
около 400 мл хладка вода
За пълнежа:
500-600 г сирене
6-7 яйца
1. Пресейте брашното в съд, в който ще ви е удобно да месите, като отделите малко брашно за разточването на корите.
2. В купичка разтворете маята в хладка вода с щипка захар. Оставете я да шупне хубаво.
Замесете тесто от изброените продукти, оформете го на топка и я ударете в кухненския плот около 100 пъти. Оставете го отново да втаса.
3. Пригответе пълнежа, като смесите разбитите яйца и натрошеното сирене.
Когато тестото удвои обема си, го премесете отново и го разделете на 6-7 топчета.
4. Всяко топче разточете на кора с диаметъра на тавата, в която ще печете.
Редете корите една върху друга, като ги мажете обилно с разтопено масло и слагате от плънката. Продължете така до свършване на корите.
5. Вариантите за оформяне на тутманика са много.
Аз слагам в средата малка купичка и я очертавам, след което правя разрези от нея към края на тавата.
Всяко парче усуквам 2-3 пъти.
6. Намажете готовия тутманик с разбит жълтък и по желание го поръсете със сусам, маково семе или ким.
Оставете да втаса отново и печете в загрята фурна до готовност.
Като плънка може да използвате смес от кашкавал, шунка и яйца или просто да прибавите маслини към сиренето.
Във видеата по-долу ще намерите други интересни рецепти за вкусен и пухкав тутманик:
СТАНА МНОГО ВКУСЕН ТУТМАНИК.ХАПНАХМЕ СИ ГО ДНЕС НА ЗАРЕЗАН.
БЛАГОДАРЯ ЗА ТАЗИ ВКУСОТИЯ.
БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
ДИМКА ПЕТКОВА