Home / Рецепти / Пухкав тутманик със сирене – ето как се приготвя

Пухкав тутманик със сирене – ето как се приготвя

Лесна и много вкусна рецепта за пухкав тутманик

Пухкав тутманик със сирене – как се прави?

Продукти:

1 кг брашно

1 кубче мая

1 с. л. захар

1 яйце

1 с. л. сол

3 с. л. зехтин

около 400 мл хладка вода

За пълнежа:

тутманик със сирене

Пухкав тутманик със сирене

500-600 г сирене

6-7 яйца

1. Пресейте брашното в съд, в който ще ви е удобно да месите, като отделите малко брашно за разточването на корите.

2. В купичка разтворете маята в хладка вода с щипка захар. Оставете я да шупне хубаво.

Замесете тесто от изброените продукти, оформете го на топка и я ударете в кухненския плот около 100 пъти. Оставете го отново да втаса.

3. Пригответе пълнежа, като смесите разбитите яйца и натрошеното сирене.

Когато тестото удвои обема си, го премесете отново и го разделете на 6-7 топчета.

4. Всяко топче разточете на кора с диаметъра на тавата, в която ще печете.

Редете корите една върху друга, като ги мажете обилно с разтопено масло и слагате от плънката. Продължете така до свършване на корите.

5. Вариантите за оформяне на тутманика са много.

Аз слагам в средата малка купичка и я очертавам, след което правя разрези от нея към края на тавата.

Всяко парче усуквам 2-3 пъти.

6. Намажете готовия тутманик с разбит жълтък и по желание го поръсете със сусам, маково семе или ким.

Оставете да втаса отново и печете в загрята фурна до готовност.

Като плънка може да използвате смес от кашкавал, шунка и яйца или просто да прибавите маслини към сиренето.

Във видеата по-долу ще намерите други интересни рецепти за вкусен и пухкав тутманик:

One comment

  1. Димка Петкова

    СТАНА МНОГО ВКУСЕН ТУТМАНИК.ХАПНАХМЕ СИ ГО ДНЕС НА ЗАРЕЗАН.
    БЛАГОДАРЯ ЗА ТАЗИ ВКУСОТИЯ.
    БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!
    ДИМКА ПЕТКОВА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*