Home / Здраве и диети / Приготвяне на масала – чаят, който има уникално оздравително действие!

Приготвяне на масала – чаят, който има уникално оздравително действие!

Пийте масала чай за подобряване на общото здравословно състояние

В буквален превод от индийски „масала“ означава „смес от подправки“. Такъв чай може да пиете в цяла Индия, като често го наричат и „хималайски“, тъй като оригиналната рецепта идва именно от Хималаите.

Всяка съставка на масала чая действа благоприятно върху различна част от тялото. Ето как може да си masala chaiприготвите тази вкусна и толкова полезна напитка в домашни условия:

Нужни са ви:

30 грама кардамон от шушулки
30 грама хубава канела
20 грама пресен джинджифил
20 броя карамфил
25 грама кориандър
50 грама насипен черен чай
3 литра соево мляко
250 грама качествен мед или кафява захар
черен пипер на вкус
ванилия от шушулка
2 литра вода

Начин на приготвяне:

Счукайте кардамона, начупете канелата и настържете джинджифила в един съд. Добавете карамфила, а след това и счукания наситно кориандър.

Напълнете голяма тенджера с вода до половината. Сложете съставките преди да заври водата, похлупете с капак и изчакайте. След като сместа заври, махнете тенджерата от котлона и добавете черния пипер. Разбъркайте и оставете 5-6 минути да се запари. Върнете тенджерата на котлона и добавете млякото. Сложете меда или кафявата захар и вълшебната напитка с мистичен аромат е готова за консумация.himalaiski chai

Здравни ползи от масала чая: 

* Канелата загрява костната система и ни помага да имате здрави кости.

* Индийското орехче действа благоприятно върху работата на мозъка. Малко известен факт е, че това орехче съдържа специално масло, което изчиства мозъчната кора от зацапванията.

* Карамфилът е много полезен за червените кръвни телца.

* Кориандърът засилва имунната система.

* Кардамонът помага за нормалното функциониране на черния дроб. Доказано е, че лекува този важен орган.

Малко по-различна рецепта: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*