Тези питки са много вкусни и обикновено се приготвят за закуска в съседна Турция
Продукти:
1 чаша топло мляко
половин чаша вода
14 гр. прясна мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 яйце (белтъка сложете в тестото, а жълтъка запазете за намазване)
брашно (колкото поеме)
В купа омесете меко тесто от продуктите, като преди това поставете маята в топлото мляко, смесено с водата за около 15 минути.
След като сте омесили меко тесто, оставете да престои 10-15 минути.
Продукти за плънката:
2 домата
2 чушки
200 гр. сирене
яйце по желание
За да приготвите плънката, първо обелете доматите.
Нарежете ги заедно с чушките на кубчета.
Добавете сиренето и разбъркайте.
Начин на приготвяне на питките „лодки“:
Разделете тестото на 7-8 парчета. Всяко парче го разточете и поставете от плънката в средата.
Оформете като „лодка“.
Оставете ги да втасат 30-40 минути.
Намажете краищата с един жълтък, смесен с малко олио.
Печете на 200 градуса.
По желание, към края на печенето можете да чукнете по едно яйце във всяка питка.
Извадете „лодките“ от фурната и ги покрийте с кърпа.
Източник:umutsepetim.com
Най-обичам рецепта със "брашно колкото поеме" !!!