Сигурно неведнъж сте стигали до извода, че японците са странни хора… Поне за нас, европейците. Хората, живеещи в Страната на изгряващото слънце, отново успяха да ни впечатлят – този път с интересен паниран деликатес.
Оказа се, че японците превръщат окапалите есенни листа във вкусотия. Пакетче пържени листенца струва към 6 долара.
Естествено, не всички листа стават за ядене.
Има си и специална процедура за приготвяне.
Пожълтелите кленови листа се събират и се държат в големи варели със сол повече от една година.
После се изваждат и се панират в смес от брашно, сусам и захар.
Пържат се около 20 минути и воала – деликатесът е готов за ядене!
Готвачите споделят, че листата нямат кой знае какъв приятен вкус, но са предпочитани заради красивите им форми. Има теория, според която рецептата е била измислена преди около 1000 години.