Home / Любопитно / На Еньовден растенията добиват велика целебна сила!

На Еньовден растенията добиват велика целебна сила!

Фестивалът „Еньовденски тайнства“ в село Делчево привлича все повече посетители

Еньовден ще се празнува както подобава и тази година на 21 и 22 юни в село Делчево, кацнало в планината на десетина километра западно над Гоце Делчев. Най-мистериозният празник привлича десетки посетители, обещавайки наистина ма-гично преживяване, пише в. „Телеграф“.

По инициатива на община Гоце Делчев и под патронажа на кмета Владимир Москов от няколко години в селото се провежда летен фестивал „Еньовденски тайнства“. Два дни мегданът, къщите за гости, механите, както и поляните около селото се огласят от песни и танците на млади и стари. Фестивалът вече е добил популярност и в селото пристигат гости от близо и далеч, чува се гръцка, че и руска и английска реч.

В 19 часа в събота на площада започва конкурсът „Еньовски фантазии – направи си сам бижу от глина“. После деца и възрастни отиват в гората, за да наберат билки и цветя за венчетата, които после подаряват на

Еньовден в село Делчево, снимка: goceto.com

Еньовден в село Делчево, снимка: goceto.com

гостите на събора. Според народните вярвания в нощта на умиращото и възраждащото се слънце, растенията добиват велика целебна сила. Според вярването тогава всяка магия хваща и всяко гадание става реалност.

В 20,30 часа жени и млади момичета в носии извършват тайнството „Мълчана вода“. Пълнят се стомни с бистра вода от чешмата на мегдана и при пълно мълчание водата се носи до местността Вълчовата тумба над селото, където бистрата вода поема енергията на звездите и чистите помисли на момичето. По същото време в туристическия център в селото се приготвя сламено чучело, което на следващата сутрин се изгаря символично, прогонвайки злите сили и черни магии. Рокгрупа и танцова формация ще забавляват фестивалците до първите часове на неделя.

Рано сутринта в неделя, още в 5,10 часа, факелно шествие от млади и стари тръгва отново към Вълчовата тумба, за да изгорят сламеното чучело и да посрещнат изгрева. Берат се пак билки и цветя, а момите се търкалят в росната трева за здраве и плодовитост.

От 9,15 часа на мегдана в селото отварят работилниците – всеки пожелал, започва да изработва еньовски венци, извезват се пъстри престилки, делчевските баби демонстрират точене на баница. Подготвя се експозиция на чанти, плетени от канап, както и изложба от рисунки върху тикла (каменна плоча).bilki

Ще има благотворителен базар от билки за лек и вкус. Девойки от гимназията в Гоце Делчев „Димитър Талев“ ще дефилират на мегдана в ревю на облекла с етноелементи. Състави от община Гоце Делчев ще пеят и танцуват на площада, докато трае веселбата. От Пловдив специално пристига ансамбъл “Сите българи заедно“ с ръководител Никола Григоров, който е родом от с. Делчево.

Кметът на града Владимир Москов кани всички желаещи да се насладят на празника и гостоприемството на местните хора. Те ще имат възможност да опитат местните месни деликатеси, както и от пивката делчевска ракия и руйно вино. В селото има достатъчно къщи за гости и механи.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*