Home / Любопитно / Любимите ни книги тръгват на път

Любимите ни книги тръгват на път

Книгите обичат да пътуват. Да се разлистват безброй много пъти. Да опияняват с думите си, със ситно напечатаните си букви и с аромата на хартия.

Така се раждат и „пътуващите книги“. Те са плод на любовта на стотици четящи българи, които въпреки напредъка на технологиите и множеството електронни книги държат на хубавия, тежък и дебел том на нощното шкафче или в чантата.

Една от инициативите, които набират скорост в момента, е „Пътуващите книги“ на групата „Какво четеш“ във Фейсбук. В нея хора от София разменят най-любимите си книги посредством рафт в „Дар за горене“ на ул. „Цар Иван Шишман“. Мястото е събирателен образ на всички изкуства и логично му трябват и книги.

Механизмът на размяна е много прост и започва от включването към групата на пътуващите книги във Фейсбук. Така по-лесно могат да се следят книгите и хем да им се наслаждаваме, хем да не ги губим.

Следващата стъпка е да разгледате библиотеката си и да помислите кои са книгите, които искате да споделите със света. Всеки от нас има такива, които е дал на всичките си близки, защото е открил своите истини в тях. Това са и книгите, knigiкоито трябва да отнесете на рафта на пътниците. Идеята на инициативата не е да си прочистим библиотеката от ненужните и скучни четива, а да обогатим света с нашите любими заглавия. Когато занесем книга, можем и да си вземем някоя от стоящите там.

Ограничено

Тъй като мястото е ограничено, книгите стоят около месец и след това собственикът им трябва да си ги прибере. Ако, разбира се, интересът към някоя книга е много голям, тя се оставя, докато всички жадни за думи членове не я приютят под крилото си. Задължение на четящите е да споделят в групата снимка на корицата, името на автора и на книгата. Под тези данни всеки пише кога взима и кога връща литературното богатство.

По тази мания отскоро се е запалила и Стара Загора, пише в. „Телеграф“. Дом на четящите и техните книги там е „Антикварна книжарница – Стара Загора“, която се намира на ул. „Свети княз Борис“.

На рафтовете на пътуващите книги се виждат класики на Фицджералд, Исабел Алиенде, Джейн Остин, Харуки Мураками и Стивън Кинг. В по-голямата си част обаче са бисерите, които всеки сам е намерил, плувайки в морето от нови и стари книги, така че обновяването на списъка с ценни прочетени книги със сигурност ще се увеличи десетократно.

Повече

Любовта към книгите обаче се нуждае от повече от един рафт. Ето защо в някои столични заведения също има рафтове, които не се координират от никоя група в социалните мрежи, но винаги са на разположение. Един от тях е Novel Book knigaBar. Самото име на заведението подсказва, че иде ли се там, ще се чете. Освен личните книги на собствениците, в библиотеката има и няколко рафта за размяна, където можете да оставите или вземете книга. Така е и във „Веда Хауз“ в столицата. Там абсолютни съкровища могат да оставят и намират почитателите на източната философия.

Най-малките читатели могат да си разменят книжки чрез пункта в Столичния куклен театър, в двата салона – на ул. „Янко Сакъзов“ и на ул. „Гурко“.

Пловдивчани пък могат да разгледат рафтовете в клуб „Библиотеката“, където ще открият стотици заглавия и място за техните.

В някои градове са решили, че рафтът е прекалено неуважителен за книжките и затова те са се сдобили с домове на улицата – дървена къщичка с врата и прозорчета. Една от къщичките е в центъра на Сливен, в градинката до катедралния храм „Св. Димитър“. Там цяло лято хората взимат и оставят книги и тя се радва на голям успех. В парка пред Даскаловата къща в Трявна също има изключително уютна къщичка за книги. В центъра на пернишкото село Мещица също се намира дом за читателите, като стартира с 270 книги, дарени от жителите на селото. Библиотекарят се е нагърбил със задачата постоянно да освежава списъка с книги.

One comment

  1. въпреки напредъка на технологиите и множеството електронни книги, нищо не може да замени истинската хубава книга на нощното шкафче или в чантата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*