Продукти:
500 гр кайма
1 глава кромид лук
1/2 ч.ч. ориз
30 броя лозови листа
3 с.л. доматен сок
1/2 ч.ч. олио
1 лимон
2 яйца
риган и джоджен
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измиваме лозовите листа и ги слагаме в тенджера с вода. Варим ги 10 минути на среден огън, след което изсипваме водата и ги оставяме да изстинат.
В друга тенджера сипваме половината олио и загряваме на среден огън. Прибавяме предварително настъргания кромид лук, каймата и доливаме доматения сок. Обръщаме няколко пъти, слагаме ориза и заливаме продуктите с топла вода. Щом изври, овкусяваме със сол, черен пипер, джоджен и риган. Оставяме сместа да изстине.
Във всеки лозов лист (сложен с лицевата страна надолу) слагаме по 1 к.л. от сместа и завиваме на сармички. Подреждаме ги в тенджера и ги заливаме с останалото олио и малко топла вода. Затискаме с чиния и оставяме да ври на тих огън 15 минути, докато бульонът остане на равнището на сармите.
В отделен съд разбиваме жълтъците от яйцата с 2 с.л. вода и доливаме към тях предварително изстискания лимонов сок. Продължаваме да разбиваме и доливаме малко от бульона.
С готовата застройка заливаме сармите и оставяме ястието да ври на тих огън, като разбъркваме леко.
социални мрежи