Home / Любопитно / Липсва ли ви бай Тошо?

Липсва ли ви бай Тошо?

На 9 септември 1944 г. се сменя един обществен строй, но за сметка на друг, стъпкан от отечественофронтовския ентусиазъм и войнишкия ботуш на братушките.

Тодор Живков

Тодор Живков

С фанфарна тържественост започва ново начало върху руините на старото, чиято смърт е изкуствено подсилена от Народния съд. Кълнейки се във властта на народа, една-единствена партия ликвидира политическия плурализъм и се слива с държавата.

Строи се в името на работника, на селянина, на републиката, зачената в референдум със съмнително висока категоричност.

На социализма се приписват обществени блага като всеобща електрификация, индустриализация и перфектна социална система. И сякаш се забравя, че всяка една европейска държава от капиталистическия лагер прави същото, при това максимално ефективно, с устои, от които поданиците й се ползват до днес, пише в. „Уикенд“.

Скрити зад маската на страха, всички маршируват наяве пред Вождовете на народовластието, а отминавайки, тайно ги псуват. Гражданската съвест се приспива от уредената почивка на море и от възможността да си купиш ведомствен апартамент.

Официално престъпността е минимална. Подводните й пипала, плъзнали на всяко ниво, лъсват още тогава във филми като „Да обичаш на инат“ и „Опасен чар“ – еснафлъкът мами държавата, скрита зад лозунгите на високия морал и светлото бъдеще.

От време на време Вождовете се саморазправят показно с някои от своите, за да хвърля прах в очите на населението, гласуващо все така 100%-во. Истински достойните просто се оттеглят от този фарс – било зад граница, било в самите себе си. А кариеристите, натегачи във всяка епоха, неосъзнато очакват своя 10 ноември, за да се издигнат от енергията на спукания балон, който почва да се надува точно преди 70 години… Резултатът – днешната България… Тя би тръгнала напред само ако намери емоционалния баланс, спомняйки си за 45-те години строеж на утопията комунизъм…

И все пак не може да се отрече, че спестовните книжки на масовото население бяха пълни. Даже и на онези, които симулираха, че работят…

spestovna knijka

СТАРИТЕ ПАРИ

До днес предизвикват бурни полемики изчисленията колко много неща можеха да се купят само с 5 лева.

stari levove

БРИГАДИРИ

Бригадирският труд на членовете на Комсомола е част от пропагандата.

BRIGADIRI1

ДЕТСКИЯТ ХОР „БОДРА СМЯНА“ с диригент Бочо Бочев носи определението „пионерски“.

bodra smyana

ТИПИЧНИТЕ МАНИФЕСТАЦИИ…

Оказва се, че има много наши сънародници, на които днес те липсват.

manifestaciya

ВИТРИНИТЕ на социалистическия тип производство често оставаха празни, а отвън се виеха недоволни опашки… Единици бяха късметлиите (например с роднини, работили в чужбина), докопали се до изобилието от западни стоки, предлагани само в „Кореком“.

soc

ИЗОБРЕТЕНИЕТО „ЧУШКОПЕК“ е български феномен, появил се в средата на 70-те. Търновец и софиянец до днес спорят кой е първият създател на домакинския уред чудо.

chushkopek

„ГОЛЕМИЯТ БРАТ“ СССР позволи в нашия град Ловеч да се произвеждат автомобилите „Москвич“.

moskvich

Едни от най-разпространените марки цигари.

cigari

Култовите табели на социализма

tabela

tabela1

tabel1

КОСМИЧЕСКАТА ЕПОПЕЯ на Георги Иванов с руснака Николай Рукавишников е венец на българо-светските отношения.

georgi ivanov

loading...

One comment

  1. vqrno e 4e besche taka, no kakvo po-dobro e dnes? naslednicite na bivschite ni ma4kat oschte po-zdravo.hubavo
    to e tolkova malko , 4e potyva v smyrdqschtata pomiq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*