Продукти:
20 гр. мая
180 мл прясно мляко
100 гр. захар (кристална)
500 гр. брашно
3 яйца
1 жълтък (ще го използваме за намазване на мъфините)
1 щипчица сол
1 ванилия
50 гр. масло
100 гр. течен шоколад
шепа стафиди
Приготвяне на козуначените мъфини:
Маята разтворете в млякото с по 1 с.л. захар и брашно. Имайте предвид, че млякото трябва да е топло, но в никакъв случай горещо! Оставете я за малко да се активира. Сипете я в останалото количество брашно, добавете яйцата, предварително разбити с останалата захар, солта, ванилията, разтопеното масло. Замесете меко тесто. Оставете го да втаса около 50 минути – 1 час.
Разделете тестото на 12 топчета и оформете всяко на правоъгълна кора с дължина 20 см.
Поставете по малко шоколад и стафиди във всяка коричка и навийте на рулце, след което го вържете на възел. Наредете мъфините в намаслените гнезда на форми за мъфини. Оставете ги за още 20 минути да втасат.
Намажете козуначените мъфини с жълтъка, който предварително е разбит с малко олио. Поръсете ги с кристална захар.
Печете в умерено загрята фурна. Извадете ги след като хванат златиста коричка.