Home / Здраве и диети / Колко от вас знаят, че доматът е цитрусов плод?

Колко от вас знаят, че доматът е цитрусов плод?

Доматите често се считат за зеленчуци, въпреки че в действителност те са цитрусови плодове

Макар и малко скучни на външен вид, доматите са една изключително разнообразна храна. Те са вкусни, когато се консумират сурови, в салати или сандвичи, а при готвене добиват една особена сладост. Високото съдържание на киселина ги прави идеална храна за консервиране. Доматите са толкова важна част от днешното хранене, че е трудно да се повярва, че някога са били считани за токсични.

Вкусни и полезни домати

Вкусни и полезни домати

Един среден домат съдържа около 22 калории, 0 г мазнини, 5 грама въглехидрати, 1 г фибри, 1 г белтъчини и 6 милиграма натрий. Той също така набавя 40 процента от препоръчителния дневен прием на витамин C, 20% от ПДП на витамин А, 2 на сто от желязо и 1% от дневните нужди от калций. Ето само две много важни ползи за здравето от доматите.

Предотвратяват рака

Многобройни проучвания са доказали, че колкото повече домати ядат хората, толкова по-малко са рисковете да се разболеят от рак, особено от рак на белия дроб, стомаха и рак на простатата. Веществото, наречено ликопен, който е отговорен за червения цвят на доматите, е причината за този защитен ефект. Преработени, доматите съдържат повече ликопен, отколкото суровите. Процесът на готвене разгражда клетъчните стени и помага за освобождаване на полезното вещество. Ако прибавите към доматите малко мазнина, като зехтин например, ликопенът се абсорбира още по-добре от организма.

Намаляват риска от сърдечни заболявания

Доматите съдържат важни хранителни вещества като ниацин, фолиева киселина и витамин В6, които са свързани с намаляване на риска от сърдечни болести. Едно проучване е установило, че жените, които ядат от 7 до 10 пъти повече доматени продукти седмично, са имали 29% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с жените, които консумират по-малко от една порция и половина доматени продукти всяка седмица.

loading...

4 comments

  1. Стефка Михова

    Домата не е цитрусов плод.Моля не пишете глупости,защото и децата ще ви се смеят на невежеството.

  2. Alexandrova Tania

    Съгласна съм, че са полезни, но че са цитрусов плод ми идва в повече:))))

  3. Милена Андонова

    Публикацията е банална и не казва нищо ново за доматите, а това, че е цитрусов плод, е лъжа, с която да те накарат да отвориш страницата

  4. Доматът е от семейство картофови. Според тия писаници и картофите са цитруси. Въобще, някой проверява ли какво се пише тук?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*