Home / Споделено / Кажете ми! Само аз ли се дразня на тези пенсионери?

Кажете ми! Само аз ли се дразня на тези пенсионери?

Преди да споделя какво ме вълнува, искам да направя уговорката, че не мразя възрастните хора

От поколението съм, научено да им отстъпва мястото си в градския транспорт или реда си на някоя опашка.

Уважавам белите им коси, нямам нищо против тях, но понякога те прекаляват.

пенсионери

Само аз ли им се дразня?

Пенсионерите разполагат с цялото време на света, но кой знае защо решават да тръгнат да обикалят София точно в часовете, в които останалите отиват на работа и училище.

По това време в автобусите няма къде крака си да сложиш, а те мърморят, че по седалките са се разположили невъзпитани млади хора, които се правят, че не ги забелязват.

Веднъж попитах една жена с бастун, някъде около 80-те, на която й стана лошо в метрото, къде е тръгнала в 7.30 сутринта, за къде бърза.

Отвърна ми, че отива при приятелката си да пият кафе.

После щяла да се върне до вкъщи, да си вземе торбите и да иде на пазара за два домата и една тиквичка.

След това пък трябвало да си купи 100 г сирене, не знам откъде си.

Изумена, й зададох въпроса защо не пазарува веднъж седмично, от едно място – на пазара все пак има толкова магазини с достъпни цени.

Каза, че обичала да си купува продукти само за деня, а и за какво й била пенсионерската карта за транспорта – да пътува, колкото й душа иска.

Пожелах й да е здрава още дълги години и съвсем добронамерено я посъветвах да смени часа си за кафе с приятелката, когато няма да я блъскат в метрото.

Тя ме изгледа с присвити очи и просъска: „Ти ли ще ми кажеш, бе, кога и къде ще ходя!“

Друг път пък, ми се наложи да си извадя медицинско. Отидох рано, преди работа.

Пред вратата на личния ми лекар обаче вече се виеше дълга опашка от старци.

Преди мен имаше една майка с дете, което явно имаше температура, защото се беше отпуснало в ръцете й.

Когато лекарката започна да преглежда, нито един от тях не предложи на майката да мине първа. Не издържах и се обадих, а те вкупом ме наругаха.

Нищо му нямало на малкия, нали спял, ако се разплачел, тогава можело и да му отстъпят реда си.

Добре, че докторката също се намеси и извика майката.

Няма да ви казвам какво се наговори по адрес на детето. Сякаш двегодишното момченце беше виновно, задето е с 39 градуса температура, а не чака да му измерят кръвното.

Цяла седмица се опитвах да си извадя въпросното медицинско, защото колкото и рано да ходех пред кабинета, пред мен имаше поне 6 души.

А не можех да чакам, защото щях да закъснея за работа. Накрая отидох в една частна клиника, платих си двойно и проблемът се реши за нула време.

Питам се – нима възрастните хора не разбират, че както изискват от мен да ги уважавам, така и те трябва да проявят уважение към мен.

Нали моите данъци отиват за това да се плащат картите им за транспорт и пенсиите им!

Росица

Снимка: Pixabay.com

10 comments

 1. Съгласна съм ,че някой възрастни хора злоупотребяват с възрастта си. Но не мога да се съглася ,че ВИЕ плащате за нашите пенсий- не вие си внасяте ,за да вземете след навършване на определена възраст вашата пенсия,която сега ,както и ние сме внасяли в продължение на 30-40 че и повече години.Да започваш да внасяш откакто започваш да работиш- авансово за нещо което евентуално ще получиш като стигнеш пенсионна възраст.Държавата ползва тези пари- а не ти начислява лихва че ги ползва- нито някъде се води колко пари ти лично си внесъл тези годин.Не това не се прави- а представителите на НАРОДА там в народното събрание решават- колко да бъде и как да се формира пенсията -а колко си внесъл не се има впредвид. Изказвания от рода – младите работят ,за да плащат пенсийте на старите- е порочно твърдение- защото възрастните са си внесли за да имат пенсий- младите внасят за тях .Грозно е защото настройват млади срещу стари- грозно и безотговорно- за да прикрият действията си с които са изхарчили тези пари на възрастните ,а сега харчат и вноските на младите.

 2. ХристинаДрагиева

  Hristina Dragieva · Водещ коментатор · УАСГ- гр.София (UACEG Sofia)

  Съгласна съм ,че някой възрастни хора злоупотребяват с възрастта си. Но не мога да се съглася ,че ВИЕ плащате за нашите пенсий- не вие си внасяте ,за да вземете след навършване на определена възраст вашата пенсия,която сега ,както и ние сме внасяли в продължение на 30-40 че и повече години.Да започваш да внасяш откакто започваш да работиш- авансово за нещо което евентуално ще получиш като стигнеш пенсионна възраст.Държавата ползва тези пари- а не ти начислява лихва че ги ползва- нито някъде се води колко пари ти лично си внесъл тези годин.Не това не се прави- а представителите на НАРОДА там в народното събрание решават- колко да бъде и как да се формира пенсията -а колко си внесъл не се има впредвид. Изказвания от рода – младите работят ,за да плащат пенсийте на старите- е порочно твърдение- защото възрастните са си внесли за да имат пенсий- младите внасят за тях .Грозно е защото настройват млади срещу стари- грозно и безотговорно- за да прикрият действията си с които са изхарчили тези пари на възрастните ,а сега харчат и вноските на младите.рамно и обидно е да ни дават по 2 лева индексиране или коледни добавки -подигравка- редно е -работил си толкова-внесъл си толкова -полага ти се толкоз-ако умреш остатъка е за наследниците ти.А сега -е ако умреш добре че няма от къде да ти плащат вече пенсията че всички пенсионни фондове и предишни и сегашни потъват в некой джобове.
  Аз не искам да плача от умиление ,че дадена партия ще ми увеличи пенсията с 2 лева и да гласувам за нея- аз не искам да настройват младите срещу възрастните че те им плащат пенсийте- аз искам мойте си пари и внесени досега .И не безотговорния отговор- ами незнаем къде са фондовете- и да се оправдават с предишно управление-нали затова дойде демокрацията.

  .

  Социална приставка на Facebook

 3. Аз съм работила 40 години и имам 230 лв. пенсия…КОЙ МИ ЗАВИЖДА?НЕКА СЕ СВЪРЖЕ С МЕН….

 4. Добринка Атанасова

  Нали моите данъци отиват за това да се плащат картите им за транспорт и пенсиите им!….СТИГА БЕ ХОРА,ВИЕ МАЙ НЯМА ДА ОСТАРЯВАТЕ,ТРЪГНАЛИ БИЛИ СУТРИН МИ ВСЕКИ СИ ПРАВИ РАЗЧЕТ НА ДЕНЯ ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ ИСКА ДА СИ РАЗКЪСВА ДЕНЯ ТОВА СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ,/НАЩЕ МАЙКИ И БАЩИ/НА КОЙТО НЕ МУ Е УДОБНО В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ АМИ ДА СИ КУПИ КОЛА/ТО ТОГАВА ПЪК СФЕТОФАРИТЕ ЩЕ СА ВИНОВНИ/..ДАНЪЦИ БИЛИ ПЛАЩАЛИ ЗА ДА СЕ ВОЗЯТ БЕЗПЛАТНО ПЕНСИОНЕРИТЕ ,А ТЕЗИ ХОРА КОИТО 40 ГОД.СА РАБОТИЛИ И ОСИГУРОВКИ СА ВНАСЯЛИ ???? ЗА КОГО СА БИЛИ??? НЕ СА ЛИ ЗА ТЯХ САМИТЕ……ЕХ КАК БИХ ИСКАЛА ДА СРЕЩНА НЯКОЯ ПОДОБНА МЪРКАЩА /ВЕЧЕ ПЕНСИОНЕРКА/В ТРАМВАЯ НАПРИМЕР……

 5. Nap1lno s1m s1glasna! Da, tezi mladi hora rabotqt za va6ite pensii! DA, VIE STE RABOTILI, no politicite gi okradoha, taka 4e ako sega nqma mladi da rabotqt, VIE NQMA DA IMATE PENSII!!!!!

 6. Yana Angelova

  Като са пенсионери да не пътуват ли да не ходят на лекар ,според вас даже не трябва да ядат ида живеят, те са внасяли данъци и осигуровки на тази държава повече от 40.Не съм съгласна с вас,да не пътуват всички рано сутрин.

 7. Izvinqwam se mnogo,napulno sum suglasna! Kude ste trugnali ,be ? Samo gledate ,da mrunkate,da obijdate,da se oplakwate I wsichko towa na WISOK GLAS …. Towa naglo powedenie ne moga da go turpq… i na puk ne stawam… DRUGO NESHTO – stawam na BREMENNA jena da sedne,zashtoto te ne trqbwa da se natowarwat i nai naglo sedna edin PENSIONER AMI IZWINQWAM SE,AMA NE SE IZWINQWAM !!!!!!!!

 8. Здравейте,Росица!
  Всеки има право да изкаже мнение,затова искам да знаете,че аз уважавам вашето.Това,което обаче аз мисля,е че изказването ви е малко прекалено.Всеки от нас все някога (живот и здраве),ще достигне тази така нежелана възраст,включително и Вие.И тогава дали ще мислите по същия начин?
  Това,че някои хора злоупотребяват,е ясно.Но злоупотреба има и при млади,и при стари.Не мисля,че трябва възрастните хора да се ограничават заради нас, младите, къде и кога да ходят.Всеки сам решава за себе си.
  Преди няколко месеца прочетох една много хубава книга,казва се "Интелигентно към своето тяло" (Препоръчвам Ви я).Наред с обясненията как да подходим интелигентно към своето тяло и да се запазим по-дълго време млади,авторката беше вметнала една глава,в която ставаше въпрос за възрастните хора,за това как повечето от тях изпадат в депресии заради възрастта си и отговаряше на въпроса:Защо младите хора се страхуват да остареят? Това,което ми направи силно впечатление,беше историята на една възрастна жена,затова как е слизала от трамвая един ден по-бавно,поради затрудненото си придвижване,при което зад нея се чуло роптане и мрънкане.Отдолу авторката беше добавила нейното мнение,че винаги ще се намери някой,на когото да му пречи нещо,винаги ще се намери някой,който да мрънка,винаги ще се намери някой,който да направи отчет на възрастните хора колко място заемат в автобусите,колко пари отиват за тях,но никога няма да се намери човек,който да застане срещу възрастната жена и да каже:Много добре изглеждате днес,хубав ден.
  Замислете се,един ден и ние ще стигнем до пенсия и не вярвам тогава да ни бъде приятно подобни статии да се въртят из интернет за нас.
  Вярно е,че възрастните хора мрънкат,вярно е,че понякога са досадни.Но нима не им стига това,че животът им е почти изминал или че вече не могат да правят повечето от нещата,които ние можем,или че не са в цветущо здраве,в което сме ние.Вместо да им обръщаме внимание и да си намираме за какво да мрънкаме,като например,че малко са ни поблъскали в метрото,защо да не се порадваме и наслаждаме на това,което имаме,а именно повече време за живот.

 9. По добре не коментирайте, на чужд гръб е лесно,
  Всеки знае мене си…

 10. Възмутената

  Е като са пенсионери пък трябва по автобусите ли да си прекарват деня? Ок дадоха им карти с голямо намаление както във Варна за по два лева на месец за една линия ама те не слизат от автобусите и точно в пиковото време те са си там После се сърдят зя места и ,че не ги уважават Ами няма да Ви уважават то от вас не може да се пътува спокойно за работа От много ходене нямате време даже да се укъпете В автобуса се разнася миризма на умрели катерички Вярно е,че тези карти са ви ги дали за да ви помогнат към пенсиите но вие не сте хора да разберете,че в пиковите часове е по добре да си стоите в къщи-после цял ден спете по автобусите ако искате и плетете защото и това съм виждала

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*