Home / Кариера / Какво облекло да изберем за първото интервю за работа?

Какво облекло да изберем за първото интервю за работа?

Избягвайте крещящите цветове и щампи

Искате ли да знаете кога интервюиращият решава дали сте най-подходящият кандидат за работа? Когато прочете автобиографията ви? Когато е заслепен от вашата интелигентност? Не! Това е моментът, когато влезете през вратата, представяте се и създавате първо впечатление. А както се казва в една поговорка: “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Външният вид може и да не е най-важното нещо, но истината е, че чрез него показваме на хората като каква личност искаме да ни приемат. Именно поради тази причина в следващите редове ще обърнем внимание на това, какво облекло да изберем за първото интервю за работа.

работа костюм По време на интервюто интервюиращият трябва да се фокусира върху вашите квалификации и опит, а не върху избора ви на дамски дрехи. Ако облеклото ви е твърде неформално или разсейващо, интервюиращият може да реши, че не сте правилният човек за тази работа. Преди интервюто направете кратко проучване за дрескода на конкретната индустрия, към която се отнася позицията, за която кандидатствате. Има правило, според което трябва да се обличате за позиция, която е около две нива над тази, за която ви интервюират. Но от друга страна не се препоръчва да сте по-официално облечени от интервюиращия – това може да го накара да ви помисли за човек, който се възприема за по-висш от него. А демонстрацията на прекалено самочувствие и поведение, което показва подценяване на останалите хора, е крайно непрепоръчително. Правилният подход тук е да потърсите стилен дамски костюм или други дамски дрехи, които са нито твърде официални, нито твърде неглиже. Жените трябва да се стремят към по-изчистен и консервативен стил. Заложете на вечните и дори бихме казали класически дамски дрехи, а не на най-новите и преходни модни тенденции.

Инструкции: 

1. Изберете консервативен дамски костюм от две части – сако с панталон или пола. Официалните бизнес костюми са подходящо облекло за интервю в повечето индустрии. Бъдете внимателни в избора си на такъв тип дамски костюм. Той трябва да ви стои добре и да бъдете спретнати в него.

2. Изборът ви на дамски блузи също трябва да бъде съобразен с цвета на вашия костюм, така че да си подхождат. Избягвайте пищните щампи и разголени модели. Не носете блузи, които са прекалено стегнати или по някакъв друг начин са ви неудобни, тъй като това може да отвлече вниманието на интервюиращия и да създадете впечатление, че сте с раздърпан външен вид.дамски костюм

3. Изберете дамски костюм с консервативна пола, ако не желаете да носите панталони. Застанете пред огледалото, докато носите полата. Тя трябва да покрива бедрата изцяло. Избягвайте поли с високи цепки. Ако изберете по-дълга, е целесъобразно тя да има цепка, която отива до колената или непосредствено над тях.

4. Съчетайте правилно цветовете на облеклото си. Избраният от вас дамски костюм трябва напълно да съвпада цветово, като тъмносиво сако и тъмносив панталон или пола, например. Моделите от много фини тъкани също са подходящи. Тъмните цветове винаги са подходящи за интервю, но дамите могат да заложат също така и на по-светли тонове, като светлосиньо или сиво, например. Избягвайте да носите всякакви пищни или привличащи вниманието цветове и щампи.

5. Изберете максимално консервативни бижута. Те трябва да допълват вашата визия и избора ви на дамски костюм, но не и да разсейват интервюиращия. Ако носите обеци, изберете малки шипове, а не висящи, които привличат твърде много вниманието. Ако сте на интервю за позиция в модната индустрия, може да имате по-голяма свобода при избора си и да заложите на по-креативни бижута.

6. Носете обувки с токчета, но не толкова високи, за да ви е удобно да ходите нормално с тях. Избягвайте обувки на прекалено висок ток или обувки с дебели токчета. Изберете консервативен стил в тъмен цвят, който да подхожда на избрания от вас дамски костюм. Обувките трябва да са със затворени пети. Без проблем можете да комбинирате обувките с чорапогащи в неутрален цвят.

За да направите правилния избор, следвайте тези съвети и можете да бъдете сигурни, че първото впечатление, което ще направите на интервюиращия, ще бъде повече от добро!

3 comments

  1. Определено трябва да е нещо елегантно,много се дразня когато на интервю за мениджър ми се появи някоя кифла

    • Петър Николов

      Щом се дразните на това помислете дали сте подходяща да осъществявате подбор на персонал. Това, че някой не е съобразил нещо, че е показал това, което е, не е повод за дразнене, а за анализ. По-добре се радвайте, че имате искрен и автентичен човек пред себе си и че ще ви е по-лесно да вземете решение. Или може би предпочитате да ви лъжат? Да дойде с деловото костюмче и след като я наемете тогава да започне да изразява себе си? Моля ви!

  2. Петър Николов

    „Искате ли да знаете кога интервюиращият решава дали сте най-подходящият кандидат за работа? Когато прочете автобиографията ви? Когато е заслепен от вашата интелигентност? Не! Това е моментът, когато влезете през вратата, представяте се и създавате първо впечатление.“ – това въобще не е вярно, манипулативно и дава много грешна представа за хората, които осъществяват подбор на персонал. Да, облеклото е част от представянето, но в никакъв случай добър „подбораджия“ не би преценил кандидата по външния вид. Естествено, че най-важното е вашия ум, ентусиазъм, криеативнос ти интелигентност. Ние не избираме модни икони, а хора, които искат да работят и изграждат. Корпоративната визия се формира и никой не е длъжен да знае какво облекло е „подходящо“ за компанията. ко заради това не ви изберат значи това не е вашето място. Всички съвети от типа „как да…на интервю“ всъщност ви съветват как да излъжете, да подведете интервюиращия и най- важното – как да НЕ СТЕ вие. Мислите ли, че ще можете да поддържате тази лъжа завинаги, докато работите в тази компания? Ми, не! И какво ще стане тогава – нито вие, нито компанията ще спечели от Вашето наемане. Помислете върху това, преди да се вслушвате в съветите на пишман помощници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*