Home / Здраве и диети / Какви са предимствата на бързото ходене пред тичането?

Какви са предимствата на бързото ходене пред тичането?

Ходенето е физическа активност, достъпна за всеки. В бързия си вариант то добива спортен характер, но това не го прави по-сложно, а само по-полезно.

Въпрос на ритъм

Ходенето се смята за бързо, когато изминаваме 1,5-2 км за четвърт час или 6-8 км в час. При тази скорост то се превръща в спорт. Ако е още по-бързо – до 15 км/ч, вече е истинска лекоатлетическа дисциплина, но движенията при нея не са естествени, а специално изработени.

Бързото ходене – само ползи за здравето

Голямото предимство на бързото ходене пред бягането е, че тялото не посреща удари при отблъскването на ходилата. Така ставите са предпазени от вибрации, пише списание номер 1 за здравето „Здравен журнал“.

бързо ходене спорт

Има големи ползи от бързото ходене

Ходенето е комплексна физическа дейност, която укрепва тонуса и здравето. В зависимост от скоростта, то ангажира повече или по-малко цялостно организма. По-бързата крачка мобилизира сърдечносъдовата и дихателната дейност, мускулите и ставите. Тя стимулира кръвообращението и сърдечния мускул.

Бързият ритъм е тренировка за белите дробове. Стягат се мускулите на краката и дупето. Ако използвате щеките, характерни за северното ходене (които се употребяват и през лятото на различни видове терен), в тренировката се включва и горната част на тялото.

Повече мускулна маса – повече изгорени калории! Като всеки спорт и бързото ходене укрепва мускулите и помага за изразходване на приетите с храната калории. При скорост 6-8 км/ч за час можете да изгорите 250 калории. Важното е да го правите редовно – няколко пъти седмично, да удължавате постепенно продължителността и да спазвате режим за поддържане на оптимално тегло.

Основни правила

Добра стойка

Гърбът е изправен, тазът – леко изнесен напред, гръдните мускули са стегнати, раменете – леко отпуснати, главата – вдигната, а погледът – отправен далече напред.

Ръцете, които балансират позицията на тялото, се движат до 90 градуса спрямо линията на торса, юмруците са свити, но без напрежение.

Маховете на ръцете са водещи по отношение на крачката.

Стегната крачка

Прекалено големите крачки спират устрема. За да увеличите скоростта си, правете по-малки, но по-бързи крачки.

Трябва да намалите разкрача, ако главата ви леко се люлее при ходенето или чувствате разтягане в крака, който е пред другия.

Правилна стъпка

Поставете първо петата и след това постепенно цялото ходило до пръстите.

Използвайте максимално мускулите на прасеца, за да улесните придвижването напред.

Дишайте!

Вдишванията и издишванията трябва да са дълбоки и ритмични.

Правилният дихателен ритъм е този, който не ви кара да се задъхвате, докато разговаряте.

Удобни обувки

Инвестирайте в стабилни, комфортни обувки за ходене – те трябва добре да поддържат стъпалото и глезена, да омекотяват стъпката, без да предизвикват ефект на пружина.

В спортните магазини ще ви посъветват какъв модел да изберете.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*