Home / Мода / Как да подредим дрехите и да почистим гардероба си?

Как да подредим дрехите и да почистим гардероба си?

Как да почистим гардероба си?

Подреждането на гардероба ви е необходимо не само от гледна точка на чистота. Става въпрос за групиране на дрехите ви по категории, преглед на всичко, което имате, изхвърляне на нещата, които вече не носите, и по същество да рестартирате стила си за следващия сезон. Ако имате няколко свободни часа, настоятелно препоръчвам основно почистване на гардероба, за да ви помогне да си върнете това място.

Ето как да започнете:

1. Изчистете го

Ако имате доста голям гардероб, вещите вероятно се натъпкват набързо и рафтовете са препълнени. Единственият реален начин да изчистите всичко е да започнете от един рафт или отсек на гардероба: изчистване на пространството напълно. Това е най-добрият начин да направите равносметка на това, което притежавате, както и да преоткриете обувките и дрехите, които сте мислили, че сте загубили.

Пуснете любимата си музика и се захващайте за работа. Натрупайте всичко на леглото си и отделете няколко минути, за да избършете гардероба си, особено ако имате много рафтове. Рафтовете могат да събират прах и да го прехвърлят върху дрехите ви. Също така, можете да сложите ароматизатори за свеж аромат.

гардероб

Как да подредя гардероба си?

2. Актуализирайте вашата колекция от дрехи

След като гардеробът ви е напълно чист, а в стаята ви цари пълна бъркотия, е време да актуализирате колекцията си от дрехи и да се отървете от нещата, от които вече не се нуждаете.

Внесете няколко кутии в стаята и разделете дрехите си на три категории: да се пазят, за даряване и за изхвърляне. Ако не сте сигурни, че искате да запазите определена дреха, задайте си следните въпроси:

• Това нещо, което обичаш ли е?
• Кара ли ви да се чувствате добре?
• Казва ли нещо положително за вас?
• Носихте ли го през изминалата година?
• В добра форма ли е?

Ако можете да отговорите с „да“ на тези въпроси, вероятно трябва да запазите дрехата. Ако обаче откриете, че казвате „не“ на един или повече, може би е време да помислите за дарение. Имайте предвид, че трябва да дарявате само чисти и в добро състояние дрехи, без петна, разкъсвания или липсващи елементи. Ако артикулът е повреден, по-добре го хвърлете.

3. Почистете обувките си

Това е идеалният момент да дадете на всичките си обувки малко грижа, особено ако прибирате зимните си ботуши за лятото. Смесете равни части вода и оцет и вземете мек парцал.
Разбира се, различните материали за обувки изискват различни грижи, така че не забравяйте да следвате тези насоки:

• Лачена кожа – избършете с оцетен разтвор и оставете да изсъхне.
• Естествена кожа – почистете видимо мръсните петна с четка и след това внимателно минете с разтвор на оцет, за да избегнете мокрене на кожата.
• Велур – четкайте леко, за да премахнете видимите белези и замърсявания.
• Плат – хвърлете ги в прането и ги оставете да изсъхнат на въздух. Вашите дамски кецове може да ви благодарят.

След като избършете обувките си и ги оставите да изсъхнат, ги приберете внимателно, особено ако не планирате да ги носите известно време.

Подредете обувките си по цвят или височина на тока и проявете креативност, когато става въпрос за съхранение на модели със странна форма като джапанки. Опитайте да подреждате вашите обувки, за да не заемат много място. Може също да помислите да съхранявате спортните си обувки в друга зона, тъй като те могат да създадат неприятни миризми в гардероба ви, както се случва с кожените мъжки маратонки.

4. Инвестирайте в ново хранилище

Преди да започнете да окачвате ризите си и да сгъвате панталоните си, това е идеалният момент да купите нови елементи за организация и съхранение. Дори нещо толкова просто като изхвърляне на счупени закачалки и покупка на нови, по-здрави такива, може да ви вдъхнови да подреждате.

След като поставите на място новите закачалки, разделители, органайзери сте готови да започнете да прибирате дрехите си обратно в гардероба.

Ето как да го направите:

• Закачете блузи и блейзери на място с лесен достъп.
• Сгънете дънките и ежедневните панталони и ги поставете на рафтовете. Използвайте разделители, за да очертаете мятото между каки и дънки или тънки пуловери и дебели суичъри.
• Дръжте деловото облекло спретнато закачено, за да ограничите гладенето на сутринта. Например, панталоните могат да бъдат окачени на закачалки или да бъдат сгънати и преметнати върху долната пръчка на закачалка.
• Съхранявайте обемисти пуловери в кошчета или кошници, особено през летните месеци.
• Подредете шапките на рафт, като използвате разделители, за да създадете по-чисто, по-специално пространство и да поддържате шапките изправени.
Инвестирайте в две мрежести торби за пране, всяка за чорапи и бельо: една за мръсни и друга за чисти. Когато мръсната торба е пълна, можете да я хвърлите цялата в пералнята и сушилнята. Това намалява изгубените чифтове чорапи и предпазва бельото ви.

5. Организирайте и завъртете

В крайна сметка всичко се свежда до вашите нужди от обличане. Ако трябва да се обличате професионално за работа, може да поставите блейзерите и панталоните си в предната част на гардероба си за лесен достъп, като съхранявате ежедневните дрехи отзад. Или, ако често носите дънки, може да направите денима си приоритет.

За да удължите живота на дрехите си, завъртете ги. Веднага щом облечете нещо и го изперете, поставете го в задната част на гардероба си. По този начин избягвате да подлагате на прекалено много стрес тези стари любимци.

6. Преконфигурирайте Вашите аксесоари

В този момент ризите и панталоните ви може да висят спретнато, а обувките ви да са напълно подредени – но какво ще кажете за аксесоарите? Колани, шалове и бижута могат да съсипят плановете ви за по-подреден гардероб.

Ето няколко чудесни решения за съхранение на аксесоари:

• Шалове – вземете няколко евтини пръстена за завеси за душ и закачете толкова, колкото ви е необходимо, на долната пръчка на закачалка. След това можете да прекарате шаловете си през пръстените за по-добро съхранение и лесен достъп до всички ваши любими цветове и шарки.
• Колани и връзки  – стойките за вратовръзки не са само за връзки – те са идеални и за съхранение на колани.
• Бижута – ако в органайзера за обувки са ви останали малко джобове, това е идеалният начин да запазите бижутата от скрина си и да ги съхранявате безопасно. Прозрачните джобове улесняват виждането какво има вътре и можете да подредите в зависимост от вида и цвета.

7. Бъдете креативни със своето пространство

Дори да окачите красиви горнища, панталони и шалове в гардероба си и да съхранявате ежедневни панталони и обувки на рафтовете си, пак може да имате повече дрехи, отколкото място в килера. Големият скрин е чудесна алтернатива за предмети като ежедневни ризи, потници, активно облекло и бельо, но може да нямате място за такъв.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*