Продукти:
4 литра прясно мляко
1 1/2 ч.л. лимонена киселина, разтворена в 1/4 чаша вода на стайна температура
1/4 ч.л. мая за сирене
1 ч.л. морска сол
Начин на приготвяне:
Изсипете прясното мляко в голяма тенджера. Загрейте го на слаб огън до 55 градуса. Разбъркайте бавно и
непрекъснато. След като млякото достигне до 55 градуса, добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
Когато млякото стигне до 88 градуса, добавете маята за сирене и разбъркайте. Точно тогава млякото ще почне да се сгъстява и да се пресича.
След като градусът стигне до 90, трябва вече добре да се е пресякло.
Тогава разбъркайте много внимателно и бавно.
Когато сместа стигне 95-105 градуса го махнете от котлона и го оставете така да престои 5 минути.
С решетъчна лъжица извадете „изварата“ в купа.
Ако в купата има от суроватката, го излейте отново в тенджерата.
След това сложете моцарелата в микровълновата фурна за 60 секунди.
Ако отново пусне суроватка, я махнете.
Обърнете сместа, за да се разпредели топлината равномерно. Отново го сложете в микровълновата за 30-40 секунди.
Излейте суроватката.
Поръсете сиренето със сол и го върнете обратно в микровълновата за още 30-40 секунди.
Излейте излишната суроватка.
В този момент сиренето трябва да е много горещо и по-скоро ще изглежда като разтопена моцарела.
„Опънете“ сиренето и го сгънете на три.
След това можете да го усукате или да разделите на топки.
Ако искате да го съхраните в хладилника за по-късно, сложете моцарелата в съд с ледена вода.
Да ви е вкусно!
Nai golqmata glupost MIKROVALNOVA FURNA
OBI4AM MOZARELA,NO NE BIH POLZVALA MIKROVALNOVA!
и колко излиза от 4 л. мляко ?
не харесвам вариянта с микровълновата
mnogo polezno
..ако нямаме микровълнова..как става?
То с микровълновата се убива всичко полезно, аз не използвам такава у дома,
иначе рецептата ми прилича като за домашен кашкавал, при което от 4 -5 кг. мляко излиза около 1 кг . продукт, зависи какво е млякото и каква е гъстотата му, защото млякото през различните сезони е с различна гъстота.
Има ли алтернатива на микровълновата?
И аз съм изхвърлила микровълновата фурна,пишете за вариант без такава фурна.Какъв е смисълът,че правим домашна рецепта,но с микровълни!!!
Според мен предложената рецепта е твърде сложна пък и с пресичането на млякото се губи гладкостта на готовият продукт "Моцарела".
Моят начин на приготвяне е следният:
Два литра прясно мляко се подгряват много леко / толкова колкото е телесната Ви температура/ слагам една непълна чаена лъжичка мая за хляб , разбърквам и оставям да стегне. След около 20 мин. в предварително подготвен друг съд с тензухено парче изсипвам готовата смес . Оставям да се изцеди" цвикът"-суроватката. След 8-10 часа отнемам тензуха , поставям в дълбока чиния и срязвам на кръст. Посолявам с едра сол но не много и "Моцарелата"-/ Свежото сирене / е готова. След осоляването пак се отделя цвик – отстронете го .
От 2 литра пр.мляко, готовият продукт е 450 гр.
p.s. Не изхвърляйте суроватката – "цвикът" има доста ползи.
http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/1385-2009-08-24-06-29-33.html
Yovelina Racheva Маята прясна или суха ????Колко сол ?
Kalina Velcheva Маята за сирене е винаги течна. На опаковката има упътване за ползване в зависимост от количеството продукт който се ползва. Солта е едра. Слага след стягането, изцеждането и срязването на продукта на кръст …..но вкус. Но ако ще си го запазвате за по дълго време добре е да бъде повече….преди консумация винаги можете за изкиснете във вода. Аз лично обичам свежото сирене безсолно
Успех
Yovelina Racheva Благодаря ,но на рецептата ви пише мая за хляб и затова попитах !!Спокойна вечер !!
Калина , много Благодаря за забележката. Допуснала съм грешка маята е за сирене. Направих корекция. Съжалявам за Грубата грешка.
Лека вечер и за Вас
Не знам какво сте коригирали,все още си пише мая за хляб,и аз се учудих…