Home / Любопитно / Идеи за освежаване на дома – тази полезна информация ще ви помогне!

Идеи за освежаване на дома – тази полезна информация ще ви помогне!

„Старо“ – дума, която предизвиква по-скоро негативни асоциации и която свързваме с нещо вехто, мръсно или демоде. Когато обаче използваме определения като „ретро“ или „винтидж“, звучи по-различно, някак модерно и аристократично.

винтидж

Винтидж стълби

Истината е, че между тези три думи няма голяма разлика. Друг несъмнен факт е, че всяко старо нещо може да бъде преобразено. Особено когато говорим за мебели. Една боя, свежа тапицерия или лак и те заживяват нов живот. А за тях сте дали почти жълти стотинки. Поглеждали ли сте мебелите, които се продават в сайтовете за нови и употребявани стоки? Освен че има огромно разнообразие, една немалка част от предложенията там са с етикет „подарявам“ или „безплатно“.

Дори и да трябва да си заплатите всичко обаче, обзавеждането на дома ви с мебели втора употреба ще излезе около 800 лв. Нормално е това да ви звучи невероятно, особено след като само един нов диван струва толкова, но е истина.

Така че ако ви предстои нанасяне в нова квартира или пък си купувате жилище, но необзаведено, преди да извадите калкулатора и да се хванете за главата, по-добре разгледайте обявите за стари мебели.

Още при прекрачването на прага на вашето жилище попадате в антрето. Какво трябва да има в един коридор? Огледало, закачалка, може би някаква пътечка, ако не харесвате подовата настилка, а също и шкаф за обувките, стига пространството да ви позволява това, пише в. „Телеграф“. Дотук имаме „касова бележка“ за точно 60 лв. Един малък и практичен шкаф за обувки с огледало втора ръка ще ви излезе около 40 лв. Този модел изглежда като еднокрилен гардероб и е много подходящ за малки пространства.

Ако пък предпочитате да си вземете двете неща поотделно, цената отново ще е горе-долу същата. Около 20 лв. струват големите огледала без рамка, за още 20-ина можете да си намерите идеален шкаф за антрето, като такива има и за по 10-ина лева. Изглеждат малко по-стари, но след една шкурка и нов лак засияват. Между 15 и 20 лв. струват и малките килимчета и пътеки. И то в отлично и запазено състояние. Закачалки втора ръка пък струват от 2 до 5 лв.

След като обзаведохме антрето, е време да се насочим към дневната. Какво ни е нужно? Секция, холна маса, мека мебел, телевизор и може би една картина или ваза за разкош. Цената – 300 лв. общо. Старите холни секции се продават на цени между 60 и 80 лв. Хубавото при тях е, че са големи и побират ужасно много неща за разлика от новите модели, в които можете да наредите един сервиз и нищо повече. Освен това те предлагат възможност да развихрите въображението си. Можете да ги боядисате в различни цветове, да ги облепите с интересно фолио, да им сложите светещи маркучи или нови дръжки под формата на цветя. С тях можете да направите каквото си поискате и дори с материалите за освежаване пак ще ви излезе по-евтино, отколкото ако вземете нова секция от магазина.

За холна маса ще трябва да преброите между 15 и 20 лв. Около 100 лв. ще ви излезе холната гарнитура за диван, два фотьойла и две табуретки. Ако решите да ги купувате поотделно, а не в комплект, цената може да падне значително. Един диван например можете да намерите и за цена от 20 лв. Табуретки пък се продават и за по 5 лв. бройката. А фотьойли втора ръка вървят по около 15 лв. Още около 80 лв. ще ви струва телевизор втора употреба в прилично състояние. Има, разбира се, и далеч по-евтини, както и много по-скъпи телевизори, но това зависи от вашите възможности и потребности. За останалите 20-ина лева можете да си вземете стикери за стена, картина или ваза, защото подобни детайли създават уют в дома.

За спалнята си заделете още 250 лв. Тя е най-лесната за обзавеждане стая от жилището, защото повечето мебели вървят в комплект, който включва легло, нощни шкафчета, скрин и гардероб. Ако са втора употреба, спокойно можете да си намерите всички необходими модули за по- малко от 300 лв. общо. В случай пък че разполагате с повече пари, можете да заложите на детайли.

Нощните лампи, както и тези на стойка излизат между 5 и 20 лв. Сега преминаваме към едно от най-трудните за обзавеждане помещения – кухнята. Трудно е, защото трябва да помислите за много неща. Ако не разполагате с кухненски шкафове, можете да се сдобиете с такива за около 60 до 120 лв. Микровълновите печки втора употреба пък се продават за 50-ина лева, а готварските за около 80 лв. Толкова струват и по-малките хладилници.

Кухненска маса с 4 стола ще ви струва още около 160 лв. Ако направите проста сметка колко ще ви струват всички тези неща, ако ги вземете нови или дори на изплащане, ще видите колко изгодно излиза пазаруването на по-стари, но запазени и здрави вещи и мебели. Нужни са само малко въображение, ентусиазъм и свободно време.

снимка: pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*