Home / Здраве и диети / Ето какви са най-честите причини за болките в гърлото!

Ето какви са най-честите причини за болките в гърлото!

Невинаги причината е грип или ангина

Появата на болки в гърлото алармира най-често за възпалителен процес. Обикновено това е сигнал за остра вирусна инфекция, а в някои случаи – за сериозно заболяване.

Болките в гърлото най-силно се проявяват при преглъщане. Именно тогава се усеща парене, пробождане и боцкане. Обикновено са съпътствани от чувство за отпадналост, потене, температура, гадене, напрягане или изчезване на гласа.

Този здравословен дискомфорт е сигнал за проблем, на който трябва да се обърне внимание. Освен при заболявания (грип, ангина, фарингит, ларингит) обаче, болките в гърлото могат да се появят и при по-сериозни заболявания като рак.

Освен типичните заболявания, причините за появяването на този тип болки са:
– Тютюнопушене;
– Консумиране на алкохол;
bolki-v-garloto– Пушене на марихуана;
– Употреба на студени и газирани напитки, сладолед, люти и горещи храни;
– Вдишване на студен, мръсен или сух въздух, престой в много сухо помещение;
– Напрягане на гласните струни.

Болките в гърлото може да се появят и при запушен нос, охлаждане, след пряк контакт с вирусоносител, психическо и физическо претоварване, често повръщане (при булимия), увеличени лимфни възли, кашлица, прегракване и прекарване на друг тип болести. Болка се появява и при заболявания като бронхит, пневмония, отит, възпаление на синусите и т. н.

Ако имате такива оплаквания, най-добре потърсете медицинска помощ. Важно е да се установи причината за болките, а чак след това да се предприеме съответното лечение. В никакъв случай не използвайте алкохол, защото ако причината е фарингит или алергия, може да се получи задух или алергичен шок.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*