Продукти за два блата:
2 чаши брашно
3 яйца
400 гр. заквасена сметана
1 и половина чаша захар
5 суп.л. какао
половин ч.л. сода бикарбонат
За сиропиране на блатовете:
сок от компот
За крема:
300 гр. масло
1 яйце
1 чаша захар
50мл. мляко
100 гр. бял шоколад
За украса на тортата:
100 гр. черен шоколад
50 гр. масло
1 пакет бонбони M&M
За да приготвите сместа за блатовете, първо разбийте яйцата със захарта и заквасената сметана. Разбъркайте брашното със содата и какаото и ги пресейте. Смесете всичко и разбъркайте добре. Разделете тестото на две и опечете блатовете в намаслени тави.
За да приготвите крема, смесете захарта с млякото, яйцето и ги изсипете в тенджера. Сложете го на слаб огън. След като сместа се затопли, добавете белия шоколад и маслото.
Разбъркайте, докато всички съставки се смесят.
Как да „сглобим“ тортата?
След като и блатовете, и кремът изстинат, сложете в табла единия блат. Сиропирайте го и намажете с крема. Отгоре сложете другия блат – сиропирайте и него.
За да намажете тортата с глазура, на водна баня разтопете шоколада и маслото. Намажете тортата с готовата глазура. Отгоре подредете шарените бонбони. Отстрани можете да поръсите с натрошени бисквити или кокосови стърготини.