Home / Любопитно / Добре дошли в Нойва де Кордейро – царството на дамите!

Добре дошли в Нойва де Кордейро – царството на дамите!

В началото историята прилича на тъп холивудски филм. Селце в Бразилия дава обява, че жителите му търсят ергени, но с определени изисквания. След това става интересно.

От обявата се разбира, че дамите в Нойва де Кордейро, които търсят кандидати за сърцето си, са на възраст между 20 и 35 години.

Не бързайте да стягате багажа, предупреждава обявата. Селото в югоизточна Бразилия е обявено за дамско царство.

Което означава, че дори тези, които са семейни, изпращат мъжете си да работят далеч и правилото е, че могат да гостуват на семействата си само през уикендите или ваканциите.

През останалото време тук живеят само жените, които са около 600 на брой.

Те управляват селото, те обработват земята, те въртят търговията, грижат се за строителството и ремонтите, учат децата и вършат абсолютно всички дейности, които в приетите за нормални села и Нойва де Кордейроградове се поделят между половете.

И тези съвременни амазонки са категорични, че са открили идеалния модел за щастлив живот.

Единственият проблем са кандидатите да ухажват младите момичета, защото трябва да приемат железните условия на женското царство.

Ако се оженят за някое от момичетата на Нойва де Кордейро, те на практика ще прекарват с половинките си и евентуалните им наследници не повече от два дни в седмицата. Което може и да не е толкова лошо за семейната стабилност. Поне постоянните жителки на селото твърдят това от опит.

Подозрения в изневяра, сблъсък на характери и всевъзможни изненади, които могат да съсипят семейното щастие щом любовната буря премине, са на практика елиминирани, със смях разказват момичетата.

„Когато в управлението не участват мъже, на практика никой не се състезава с никого за надмощие и всичко се получава много по-добре организирано, спокойно и хармонично“, обяснява 49-годишната Джоан, която е една от лидерките на селото.

Всяка прави това, за което е най-способна, а като се има предвид, че селото е в един от аграрните райони на страната, това означава обработване на земята с машини и тяхното поддържане.

„Оказва се, че жените са доста по-добри от мъжете в дейности, които по инерция се смятат за приоритет на мъжете“, споделя фермерката Джоан.

Това, което особено радва момичетата, е, че винаги им остава време да поклюкарстват, но никога не се стига до сплетни и скандали, пише сп. „Story“.

Идеята за женското царство възникнала постепенно, тръгвайки от една жена през 1891 година, която била омъжена насила, но възроптала и напуснала съпруга си. Съответно била прокудена от семейството, селото и католическата църква.

Мария де Лима започнала да живее като отшелничка с вече родените си дъщери. Всички отбягвали прокудената, но младите момичета привличали погледа.

Така било сложено началото на селото, където живеят само жени, а мъжете са временно пребиваващи. През 1940 година пастор от околността си харесал за жена 16-годишна девойка от вече разрасналото се селище. Оженил се за нея, но тя останала да живее в родния си дом.

Като подарък пасторът построил първата църква, с което на практика било узаконено село Нойва де Кордейро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*