Home / Споделено / Ангел: Ако можеш, направи на човека добро, създай му радост!

Ангел: Ако можеш, направи на човека добро, създай му радост!

Често се питам какво е това човешката радост?

Сигурен съм, че и вие – и млади, и стари, си задавате този въпрос…

Какво е радостта?

За себе си отговарям, че тя е душевната сладост, получена в един или друг миг от живота. А тази душевна сладост е като сока – мъзгата у дърветата и растенията, която тече от корените и достига и най-последното листенце, на върха, до всеки плод. От него плодовете едреят и узряват.

Ето сега, след като кокичетата цъфнаха, едва ли има човек, който може да не спре, да не погледа белите цветчета и свежите зелени листенца, да се остави на тази красота, тя да погали душата му и той да си каже: „О, Боже, нищо друго не искам от този свят! Искам само едно – всички хора по земята да бъдем така красиви и чисти като тези прекрасни кокичета.“

радост

Какво е радостта?

Ето това е радостта – да гледаш и да виждаш, да можеш да даваш и да получаваш душевна наслада. Тогава постоянно ще чувстваш как в теб тече сокът на радостта и любовта.

Човекът е също като пролетно цвете… Обгрижен от своите родители расте, съзрява, създава семейство, дом и деца, радва се на живота.

Грехота е някой да не преживее това, да не достави другиму радост или с неразумните свои постъпки да я убива.

Да лишиш хората от радост е все едно да им отнемеш сока, който им дава живот. Затова народната мъдрост казва: „Ако можеш, направи на човека добро, създай му радост. Никога не му вреди!“

Да сториш лошо на някого – на любим или любима, на приятел или приятелка, на съсед или познат, това е равносилно да откъснеш разцъфнало цвете и да го оставиш да увехне.

Увехне ли то, увяхва и радостта.

Та, дами и господа, когато си избирате близък човек, любим, с когото да споделите дните си, подходете като към цвете.

Помислете и преценете кое цвете истински ще гали и радва душата ви и тогава се женете. Прегръдката на едно красиво стръкче ви задължава много. Тя ще ви е за цял живот и трябва един ден да можете да кажете: „О, Цвете мило и красиво, в сърце ми силна обич посадило…“

Тъй като почти 30 години работих с млади хора – момчета на по 18-20 години, разбрах, че са щастливи онези, които през детските си години са получавали много обич и радост.

Затова днес казвам: бъдете щедри, дарявайте повече радост на децата си, на любимите си, на приятелите си, на всички хора. Те са като цветята.

Ангел

Можете да споделите с нас историята си на [email protected]

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*