Пригответе си този вкусен козунак за Великден
Търсите изпитана рецепта за козунак на конци за Великден? Пробвайте тази! Обещаваме ви, че цялата къща ще ухае прекрасно на току-що изпечен домашен козунак.
Ето една изпитана рецепта за пухкав козунак на конци, който ще стане ароматен и вкусен:
Необходими продукти:
1 кг брашно (пресято)
250 мл прясно мляко (топло, но не горещо)
200 г захар
100 г масло (разтопено)
50 мл олио
4 яйца (на стайна температура)
1 пакетче ванилова захар или 1 ч.л. ванилов екстракт
1 кубче (42 г) прясна мая или 14 г суха мая
кората на 1 лимон (настъргана)
1/2 ч.л. сол
1 с.л. ром или коняк (по желание)
За намазване и поръсване на козунака:
1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко
перлена захар или филирани бадеми (може да ги пропуснете, ако искате)
Начин на приготвяне на козунака:
Активиране на маята:
В купичка смесете топлото мляко, 1 с.л. захар и маята. Добавете 2-3 с.л. брашно, разбъркайте и задължително оставете да шупне за 10-15 мин.
Замесване на тестото:
В голяма купа разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора, а накрая и рома. Сложете шупналата мая.

Изпитана рецепта за козунак на конци
Започнете да добавяте брашното на части, като замесвате меко тесто.
След като сте омесили меко на допир тесто, добавете разтопеното масло и олиото на части, като продължавате да месите (поне 15-20 минути), докато стане еластично и нелепнещо.
Покрийте купата с фолио и оставете тестото да втаса на топло място за 1,5 – 2 часа, докато удвои обема си.
Оформяне на козунака:
След втасване премесете леко тестото и го разделете на 2-3 части според броя козунаци.
Разтеглете всяка част на фитил и усучете или сплетете (по желание може да добавите стафиди, локум или шоколад).
Поставете във форми, покрити с хартия за печене, и оставете да втаса още 30-40 минути.
Печене:
Намажете със сместа, получена от разбит жълтък и мляко. По желание можете да поръсите с бяла захар или бадеми.
Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 35-40 минути. Ако започне да загаря, покрийте с фолио.
Съвет: След изпичане оставете козунака задължително да изстине върху решетка, за да остане пухкав.
Така приготвени, козунаците ще станат прекрасни на вкус и вид. Сигурни сме, че семейството и близките ви ще бъдат очаровани.
Да ви е сладко и весел Великден! Желаем ви много здраве, радостни мигове с хората, които обичате и хармония.
Във видеата по-долу ще намерите други изпитани рецепти за пухкав домашен козунак: