Home / Рецепти / Изпитана рецепта за козунак на конци за Великден (ВИДЕО)

Изпитана рецепта за козунак на конци за Великден (ВИДЕО)

Пригответе си този вкусен козунак за Великден

Търсите изпитана рецепта за козунак на конци за Великден? Пробвайте тази! Обещаваме ви, че цялата къща ще ухае прекрасно на току-що изпечен домашен козунак.

Ето една изпитана рецепта за пухкав козунак на конци, който ще стане ароматен и вкусен:

Необходими продукти:

1 кг брашно (пресято)

250 мл прясно мляко (топло, но не горещо)

200 г захар

100 г масло (разтопено)

50 мл олио

4 яйца (на стайна температура)

1 пакетче ванилова захар или 1 ч.л. ванилов екстракт

1 кубче (42 г) прясна мая или 14 г суха мая

кората на 1 лимон (настъргана)

1/2 ч.л. сол

1 с.л. ром или коняк (по желание)

За намазване и поръсване на козунака:

1 жълтък + 1 с.л. прясно мляко

перлена захар или филирани бадеми (може да ги пропуснете, ако искате)

Начин на приготвяне на козунака:

Активиране на маята:

В купичка смесете топлото мляко, 1 с.л. захар и маята. Добавете 2-3 с.л. брашно, разбъркайте и задължително оставете да шупне за 10-15 мин.

Замесване на тестото:

В голяма купа разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора, а накрая и рома. Сложете шупналата мая.

изпитана рецепта за козунак на конци

Изпитана рецепта за козунак на конци

Започнете да добавяте брашното на части, като замесвате меко тесто.

След като сте омесили меко на допир тесто, добавете разтопеното масло и олиото на части, като продължавате да месите (поне 15-20 минути), докато стане еластично и нелепнещо.

Покрийте купата с фолио и оставете тестото да втаса на топло място за 1,5 – 2 часа, докато удвои обема си.

Оформяне на козунака:

След втасване премесете леко тестото и го разделете на 2-3 части според броя козунаци.

Разтеглете всяка част на фитил и усучете или сплетете (по желание може да добавите стафиди, локум или шоколад).

Поставете във форми, покрити с хартия за печене, и оставете да втаса още 30-40 минути.

Печене:

Намажете със сместа, получена от разбит жълтък и мляко. По желание можете да поръсите с бяла захар или бадеми.

Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 35-40 минути. Ако започне да загаря, покрийте с фолио.

Съвет: След изпичане оставете козунака задължително да изстине върху решетка, за да остане пухкав.

Така приготвени, козунаците ще станат прекрасни на вкус и вид. Сигурни сме, че семейството и близките ви ще бъдат очаровани.

Да ви е сладко и весел Великден! Желаем ви много здраве, радостни мигове с хората, които обичате и хармония.

Във видеата по-долу ще намерите други изпитани рецепти за пухкав домашен козунак:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*