Италианските ястия са едни от най-предпочитаните по света и не случайно: от пица до паста или лазаня, почти няма ресторант по света, който да не предлага любимите на всички ястия, сготвени от опитни майстор-готвачи.
Италианските ястия са едни от най-предпочитаните по света и неслучайно: от пица до паста или лазаня, почти няма ресторант по света, който да не предлага любимите на всички ястия, сготвени от опитни майстор-готвачи.
Но не се налага да сте професионалисти, за да опитате някои уникални италиански ястия и у дома, като следвате простите рецепти, които ще представим тук.
Те със сигурност ще разнообразят менюто ви и ще ви накарат да опознаете типичния италиански вкус, тъй като са традиционни за страната.
ПАСТА АЛА НОРМА
Всеки е чувал за италианската паста, но това ястие със сицилиански произход ще ви помогне да възприемете пастата по съвсем нов начин и представлява истински шедьовър, предаван от поколение на поколение. Няма начин да не се влюбите в паста ала норма, след като веднъж я опитате.
Защо точно Норма? Счита се, че името идва от операта „Норма“ на Винченцо Белини, която след представянето ѝ през 1831 г. предизвикала такъм голям фурор, че италианците започнали да наричат „норма“ всичко, което възприемали като съвършено.
Как се приготвя Паста alla Norma? За целта са ви необходими талиатели, а за соса: домати, патладжани, рикота, босилек, чесън, черен пипер, пеперончино или стрита люта чушка и зехтин, както и сол на вкус.
Ако се чудите от къде да закупите талиатели, консервирани домати, зехтин екстра върджин и всякакви други продукти за приготвянето на домашни италиански специалитети, проверете била нова брошура, където всички италиански продукти се предлагат с голямо намаление заради специалната им месечна промоция, посветена на италианската кухня.
РИЗОТО
Друга рецепта, която непременно трябва да приготвите у дома и да опитате, е традиционното ястие ризото. Както самото название подсказва, основната съставка в ястието е оризът, а към него се прибавят толкова много комбинации от съставки, че днес има десетки видове ризото – от солените варианти с пилешки гърди, пармезан и грах или с манатарки или друг вид гъби до сладките варианти на ризото с шоколад или с ананас, череши и бита сметана.
Разновидностите са толкова много, че лесно ще намерите най-подходящия вариант за вас според вкуса и предпочитанията ви. И все пак най-предпочитаната подправка в ризотото си остава шафрана, затова ако имате възможност, непременно го добавете във вашето ястие, за да разберете защо е толкова любима на хората.
ПАНАКОТА (PANNA COTTA)
Няма как да не споделим и някой любим италиански десерт, който да опитате у дома. След като веднъж изпробвате тази лесна за изпълнение рецепта, със сигурност ще намирате много поводи да я приготвяте отново и отново, тъй като панакота никога не омръзва.
А към традиционната рецепта за панакота, ви предлагаме да добавите малини и шоколад за истински превъзходен вкус или „норма“, както биха казали италианците.
След приготвянето на панакота и след като стегне в хладилника, разтопете на водна баня шоколада и го залейте, като наредите отгоре и малинките. Ако го поднесете на вашите гости, те ще останат очаровани от вкуса.
Веднъж опитали автентичния вкус на италианската кухня, със сигурност честичко ще се връщате към него и ще искате да опитате и други ястия на средиземноморската кухня, които са не само вкусни, но и много полезни. Започнете с тези три предложения и очаровайте вашето семейство с лесна за приготвяне и достъпна за бюджета италианска вечеря!
Снимка: Pixabay.com