Рецепта за две пити:
1 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
500 мл. пр. мляко
2 яйца
брашно (около килограм)
3 с.л. олио
Между корите:
50 гр. масло
200 гр. сирене
Омесете тесто от продуктите по-горе. Оставете за малко да втаса.
През лятото, когато е много топло, тестото ви ще втаса за около 25 минути. Разточете 4 кори – те ще ви стигнат за 2 питки.
Поставете първата кора в тава с хартия.
Намажете с мекото масло. Поръсете с настърганото сирене. Отгоре поставете другата кора.
С помощта на ринг леко притиснете средата на питката (във видеото в края на рецептата е показано подробно).
Започнете да режете с нож за пица – от страната на кръга към края.
Общо ще получите 16 парчета (не забравяйте да погледнете във видеото как точно се прави).
Вземете едното парче и поставете върху съседното.
Повторете с останалите.
Усучете първото парче и го навийте навътре към средата като охлюв.
Усучете и останалите, но тях ги навийте настрани. Оставете отново да втаса.
Намажете я с разбит жълтък, който предварително трябва да се смеси с малко олио и прясно мляко.
Печете на 170 градуса.
Питката е много вкусна и красива.
Подходяща е за всяка празнична трапеза и не само.
Направих питката и много се хареса.Благодаря за споделената чудесна рецепта! Дали ще се получи хубава питка,ако направя една голяма вместо 2 малки ?