Home / Рецепти / Празнична погача „Корона“ – ето как се приготвя (ВИДЕО)

Празнична погача „Корона“ – ето как се приготвя (ВИДЕО)

Вкусна домашна погача – как се прави?

Продукти:

300 мл. прясно мляко

по 1 с.л. захар и сол

40 гр. прясна мая

100 мл. олио

200 мл. вода

75 гр. масло

1 яйчен жълтък

1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

Първо натрошете маята в топлото мляко.

Добавете захарта и разбъркайте с лъжица.

Прибавете около 100 гр. брашно, заедно със солта, водата и олиото (като оставите от последното около 2 с.л.).

Разбъркайте всичко.

погача

Красива погача

Постепенно почнете да добавяте останалото брашно и омесете тесто.

След като сте готови, намажете с останалото олио. Оставете на топло за 30 минути.

Отрежете малка част от тестото и го разточете на правоъгълник (вижте видеото). Намажете го с масло. Увийте и махнете краищата.

Останалото „руло“ нарежете на 5 равни части. Намажете кръгла тава с масло. Вземете краищата, които отделихте преди малко, направете на фитил и разточете по дължина.

Изрежете двете краища. Направете малки разрези от едната страна на кората с остър нож и увийте.

Сложете полученото „цвете“ в средата. Равните части подредете около него.

Вземете още една част от голямото тесто. Направете същото както по-горе.

Най-накрая вземете останалото и отново по-същия начин разделете на равни части, но този път на десет.

Вижте подредбата им на видеото по-долу. Отново трябва да ви остане тесто от краищата.

Него разточете на квадрат и разрежете на 10 дълги ленти.

Увийте и ги подредете в края на погачата.

Накрая смесете останалото масло с жълтъка и намажете питката.

Поръсете с маково семе или черен сусам. Печете в загрята фурна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*