Вкусна домашна погача – как се прави?
Продукти:
300 мл. прясно мляко
по 1 с.л. захар и сол
40 гр. прясна мая
100 мл. олио
200 мл. вода
75 гр. масло
1 яйчен жълтък
1 кг. брашно
Начин на приготвяне:
Първо натрошете маята в топлото мляко.
Добавете захарта и разбъркайте с лъжица.
Прибавете около 100 гр. брашно, заедно със солта, водата и олиото (като оставите от последното около 2 с.л.).
Разбъркайте всичко.
Постепенно почнете да добавяте останалото брашно и омесете тесто.
След като сте готови, намажете с останалото олио. Оставете на топло за 30 минути.
Отрежете малка част от тестото и го разточете на правоъгълник (вижте видеото). Намажете го с масло. Увийте и махнете краищата.
Останалото „руло“ нарежете на 5 равни части. Намажете кръгла тава с масло. Вземете краищата, които отделихте преди малко, направете на фитил и разточете по дължина.
Изрежете двете краища. Направете малки разрези от едната страна на кората с остър нож и увийте.
Сложете полученото „цвете“ в средата. Равните части подредете около него.
Вземете още една част от голямото тесто. Направете същото както по-горе.
Най-накрая вземете останалото и отново по-същия начин разделете на равни части, но този път на десет.
Вижте подредбата им на видеото по-долу. Отново трябва да ви остане тесто от краищата.
Него разточете на квадрат и разрежете на 10 дълги ленти.
Увийте и ги подредете в края на погачата.
Накрая смесете останалото масло с жълтъка и намажете питката.
Поръсете с маково семе или черен сусам. Печете в загрята фурна.