Съставки:
около 700 гр. брашно
40 гр. мая
250 мл. прясно мляко
2 яйца
125 мл. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100 гр. масло или маргарин
1 жълтък
сусам
Как се прави питката:
Затоплете млякото. Добавете в него натрошената мая и захарта. Разбъркайте с лъжица, докато се разтворят съставките. Оставете да престои 10 минути.
След като маята е престояла, в купа сложете около 500 гр. брашно.
Изсипете маята, олиото, двете яйца и разбъркайте с лъжица.
След като се получи лепкаво тесто, махнете лъжицата, добавете останалото брашно и започнете да месите с ръце.
Разделете тестото на 8 равни части и ги оформете на топки.
Всяка топка разточете на кора. Подредете ги една върху друга, като в средата ги намажете с разтопено масло.
След като сте готови с всички кори, набрашнете плота, сложете корите и поръсете и отгоре с брашно. Внимателно разточете по-голяма кора.
С остър нож изрежете краищата на кръга, за да се получи голям хубав кръг.
Остатъкът не се изхвърля (разделете го на три и навийте, за да се получат три прекрасни рози).
Кръга разделете на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник увийте като кифличка, като започнете от по-широката страна. Всяка кифла разрежете на две (във видеото е показано как става).
Намажете с масло дълбока тава или тенджера. Подредете половинките „кифлички“ в края, а „розичките“ в средата. Намажете с жълтък и поръсете със сусам.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути. Печете погачата в загрята фурна.
mila da si jiva i zdrava mnogo e xybava
vkusna
не е сложно за изпълнение,ще я пробвам за Нова Година
Много е красива!
SYPER
Много вкусна!!!
струва ми се че количеството мая е много
не е
Олга Ивановна Петкова На 700 гр брашно 40 гр мая е много.
Със сирене ще стане ли ?
на колко градуса се пече питката и колко време
250 мл. Мляко???Аз правя питката с 500мл. мляко и 40гр мая…такава голяма питка с толкова малко мляко няма как да стане!Лично мнение и от опит също!