Как да си приготвим домашен ябълков оцет?
Ябълковият оцет е домашно лекарство с най-различни приложения.
Активира обмяната на веществата, балсам за дихателните пътища, средство срещу простудни заболявания, стимулира кръвоснабдяването и укрепва хидролипидния защитен слой на кожата.
Много е лесно да си приготвите сами хубав ябълков оцет.
Измийте ябълките и изцедете сока им в сокоизстисквачка или преса за сок.
Сипете сока и част от останалите семки и парченца от кора в съд за ферментация.
Добавете малко вода и суха мая.
Затворете съда с воден затвор за тиха ферментация (специален уред) и оставете сока да престои минимум 4 седмици.
По този начин се получава ябълково вино.
Когато виното е готово, добавете оцетна гъба (купува се от специализирани магазини, от биопроизводители или просто от познати).
Покрийте съда с ленена кърпа и го оставете още около 2 месеца.
По повърхността ще се образуват слузести жилки.
Те не влошават качеството, а напротив.
Опитвайте оцета от време на време.
Когато вкусът му е станал добър, го прелейте в шишета.
Оцетната гъба може да се използва многократно.
Снимка: Pixabay.com
Глупости ! Ябълков оцет не се прави така ! Каква гъба, какви пет лева ?! РЕЦЕПТАТА : 3 кг ябълки – измити и почистени да няма червясало ,настъргани на ренде с корите и семките , се слагат в бутилка от 10 л и се заливат с 5 л топла вода, в която са разтворени 800 гр захар. Оставят се на топло с отворена капачка и всеки ден се разклаща хубаво да се разбърква, до като оцетът стане: от начало материалът се вдига като шапка и като преври пада на дъното , а готовият оцет се издига на горе – кагато хубаво се отдели и избистри – вече е готов. Това е изпитана и най-добра рецепта – без никакви консерванти, мая и др. подобни. По желание може да се източи оцетът и да се налее втора доза – захарта се увеличава с 50 гр/л.
Ние нарязахме ябълките на дребни парчета ,след като ги измихме 2кг.Сложихме 300гр захар и наляхме вода.Сложихме и 3 с.л. домашен ябълков оцет за мая.Така е по-сигурно че ще стане.Разбъркваме всеки ден с дървена лъжица.
аз си правя ябълков оцет и имам Гъбата,получи ми се тази година,апропо…захарта също е Консервант…