Home / Рецепти / Пълнен шаран за Никулден – една по-различна рецепта

Пълнен шаран за Никулден – една по-различна рецепта

Продукти:

2-2,5 кг шаран
2 глави кромид лук (с люспите)
1 – 2 яйца
1 морков
1 средна глава червено цвекло
1-2 филии бял хляб
сол
черен пипер
1 ч. л. кафява захар.

Шаранът се почиства от люспи, нарязва се на порции и чак след това му се вадят вътрешностите. От всяко парче се изрязва филето така, че да остане само кожата. Костите се отделят. Хлябът се накисва във вода, може и в мляко. Филето и една глава лук се смилат с машинка за месо. Втората глава лук се нарязва на кубчета и се запържва. Добавя се в смляното филе, слагат се яйцата и хлябът и плънката се овкусява със сол и черен пипер. С тази плънка се пълнят нарязаните и изтърбушени парчета кожа.

Вкусна риба за Никулден

Риба за Никулден

Дъното на тенджерата, в която ще се приготвя шаранът, се застила с нарязаните на пластини червено цвекло и моркови и добре измитите люспи от лука. Отгоре се нареждат парчетата риба (едно до друго) и се долива вода – един пръст над рибата. Посолява се. След като бульонът заври, намаляваме огъня. Ястието трябва да къкри. След 1 час добавяме още 1 чаша вода, ако е необходимо, доосоляваме, добавяме 1 ч. лъжичка кафява захар и оставяме още половин час на слаб огън.

След като рибата поизстине, изваждаме парчетата и ги нареждаме в чиния, в която ще сервираме. Заливаме с малко бульон и украсяваме. Оставяме в хладилник да се стегне.

Така приготвената риба се консумира студена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*