Продукти за хлебчетата:
2 ч.ч. кисело мляко
1 1/2 ч.ч. сирене
2 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
2 ч.л. сол
брашно, колкото поеме (за меко тесто)
За доматената супа:
3 домата
1 морков
3 скил. чесън
1 гл лук
1 кубче пилешки бульон
3 с.л. сметана
черен пипер
бял пипер
сол
зехтин
Начин на приготвяне на хлебчетата:
В купа изсипете кисело мляко и добавете содата. Изчакайте да шупне. Сега добавете яйцето, солта, сиренето и разбъркайте. Към тази смес малко по малко добавете брашното и замесете тесто за хлебчета.
Откъснете малка част от тестото, разточете и нарежете тестото на 8 части ( за пипалата на октопода). Усучете и ги подредете в кръг, в тава, покрита с хартия за печете. За тялото отново откъснете от тестото, оформете топка и поставете върху пипалата. По този начин продължете, до изчерпване на количеството тесто. Печете ги на 200 градуса.
Начин на приготвяне на супата:
Накълцайте хубаво чесъна, а лука нарежете на ивици. Запържете ги в зехтин, докато омекнат. Изчистете моркова, след което го нарежете на ситничко. Прибавете към лука и чесъна, налейте около 20 мл. вода и задушете в продължение на 10 минути на слаб огън.
Обелете и нарежете доматите на малки кубчета (ако нямате пресни домати, можете да използвате от консерва). Сложете ги при останалите съставки. Добавете и кубчето бульон. Подправете. След като всичко е добре сварено, отстранете супата от котлона и пасирайте. Добавете сметаната и разбъркайте добре.
След като хлебчетата изстинат, за очите издълбайте две дупки и поставете черна маслина, нарязана на две. За бялото на очите използвайте крема сирене. За да напълните хлебчетата, изрежете с остър нож част от „тялото“ (както е показано на снимката), издълбайте с лъжица вътрешността и напълнете с полуизстиналата супа.