Home / Здраве и диети / Видове вегетарианство и съответстващите им храни

Видове вегетарианство и съответстващите им храни

Вегетарианството е начин на живот

Как да набавим полезните вещества, съдържащи се основно в продуктите от животински произход?

Какъв тип вегетарианство да предпочетем?

Вегетарианството съществува от древни времена. Много специалисти са на мнение, че тази култура на хранене е здравословна за човека във физически и духовен план.

Съществуват няколко вида вегетарианство:

Оволактовегетарианство е хранителен режим, който включва продукти от животински произход без месо – млечни продукти, яйца и мед.

Лактовегетарианство е хранителен режим, който включва определени продукти от животински произход, а именно мляко и млечни продукти.

Изключени са месото и яйцата.

Веганство – хранителен режим, който се счита за стриктно вегетарианство.

Изключени са месото, яйцата, млякото и млечните продукти.

Суровоядство – хранителен режим, при който се консумират само растителни храни, които не се подлагат на никаква термична обработка.

вегетарианство

Видове вегетарианство

Единствената обработка, която се приема, е изсушаване и пюриране.

Искате да спрете месото, но ви притеснява опасността от липса на вещества, които се съдържат в продуктите от животински произход?

Можем да ви уверим, че аналогични вещества се съдържат в различните видове растителни продукти.

Ето с кои храни може да се набавят необходимите вещества и минерали:

Протеини – съдържат се в: ядките – бадеми, кашу, лешници, фъстъци, орехи и други; семена – ленено, слънчогледово, тиквено, сусам; варива – бобови, леща и грах; зърнени – овес, пшеница, ръж, ечемик, ориз, царевица, просо; соя – соево мляко, соева кайма, тофу.

За лактовегетарианци и оволактовегетарианци – млечни продукти: сирене, мляко, кашкавал.

Тук е моментът да подчертаем, че маслото и сметаната са най-бедни на протеини.

Минерали:

Калций – в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, хляба, сушените плодове, млечните продукти, витамин D – подобрява абсорбацията.

Желязо – в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестия хляб.

Има го и в сушените плодове, млечните продукти, варивата, меласата, витамин С – подобрява абсорбацията.

Йод – в морските водорасли, зеленчуците и млечните продукти.

Цинк – в сусамовото и тиквеното семе, зелените зеленчуци, пълнозърнестите житни култури, лещата и сиренето.

Снимка: Pixabay.com

https://www.youtube.com/watch?v=ppJN0hsE79Y

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*