Home / Любопитно / 50 нюанса – 5 причини, поради които харесвам трилогията

50 нюанса – 5 причини, поради които харесвам трилогията

„50 нюанса“ е най-продаваната трилогия в света

Трилогията „50 нюанса“ на британската писателка Ел Джеймс предизвика торнадо от хапливи коментари и хиляди прекрасни отзиви. Докато едни читатели твърдят, че никога не биха прочели „такъв боклук“, други са възхитени от стила на авторката и интересния сюжет.

Лично за мен и 3-те книги имат своите силни и слаби страни. И ако трябва да бъда съвсем откровена, „50 нюанса“ е едно вълнуващо пътешествие.

Ако си мислите, че сюжетът се върти само и единствено около „малките перверзии“ в ума и живота на главния герой Крисчън Грей, значи жестоко се лъжете. Поредицата е нещо повече от това – в нея има емоция, има любов, има тъга, има едно съсипано детство, вечна психологическа борба…

1. След всеки залез идва изгрев!

Позволявам си да използвам това клише, защото кратко и точно казва една простична истина – след всеки по-тъмен период в човешкия живот настъпва по-светъл. И това е закон! Без значение колко безнадеждно изглежда понякога всичко, трудностите преминават и дните стават по-шарени, по-интересни, по-смислени. Преди да се появи Анастейжа Стийл, дните на Крисчън са скучни, до болка еднакви, въпреки че е безмерно богат.

50 nyuansa sivo2. Няма случайни срещи!

Никой не се появява в живота ни случайно. Всеки го променя и оставя следа по свой си уникален начин. Ако приятелката на Анастейжа – Картин Кавана, не се беше разболяла в последния момент преди интервюто с Грей, едва ли Ана щеше да срещне човека, мъжа, който ще промени коренно живота й. Както и тя неговия, разбира се.

3. И най-големият дявол има нужда от любов!

Крисчън – красивият мъж, измъчван от собствените си демони; човекът, който изпитва постоянна нужда да контролира всичко и всички, всъщност има нужда от любов. От много любов! Макар в началото да изглежда силен, всъщност е човек, който се страхува и не вярва, че някой може да го обича такъв, какъвто е. Но както винаги се случва, светлината има силата да прогони тъмнината. А неговата Светлина е Анастейжа Стийл, която го обича „безсрамно много“.

4. Прошката е възможна!

Крисчън Грей и Анастейжа Стийл

Крисчън Грей и Анастейжа Стийл

Макар през цялото време да повтаря, че мрази майка си, заради кошмарното детство, което е имал, Крисчън в крайна сметка й прощава. След години, прекарани в омраза, Анастейжа успява да го накара да погледне всичко от различен ъгъл. В крайна сметка той отива на гроба на майка си и признава, че я обича. Въпреки всичко!

5. Най-големите страхове могат да бъдат прогонени единствено с любов и нежност!

Грей е човек с огромни страхове. Той е мъж, построил здрави стени около себе си. Смята, че никоя жена не би могла да го обича и разбере. И затова има строги правила, по които се движи, докато се появи непохватната студентка по английска литература Анастейжа Стийл. Първоначално тя е шокирана от странните еротични наклонности на Грей, но настоява за по-дълбоко обвързване. Решен да я задържи, той се съгласява с нейното условие. Но Анастейжа отлично знае, че няма да й е никак лесно да обича г-н Петдесен нюанса заради мъчителното му минало.

Но с много любов и нежност тя успява да прогони (почти) всички негови страхове и да се превърне в смисъла на живота му.

„50 нюанса“ е определена като „най-горещата трилогия на десетилетието“ от „Ню Йорк Таймс“. В момента се работи по екранизацията на поредицата. Премиерата на филма ще е в навечерието на Деня на влюбените – 13 февруари 2015 година. В ролята на Крисчън Грей ще се превъплъти Джейми Дорнан, а на Анастейжа Стийл – Дакота Джонсън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*