Зеленият фасул е изключително богат на фибри
Вкусният зелен фасул понижава количествата на лошия холестерол и по този начин предпазва от проблеми със сърцето и сърдечно-съдовата система.
Зеленчукът регулира нивата на мазнини в кръвта и предпазва полезните мазнини от свободни радикали.
Изследователи открили, че в шушулката на фасула се съдържат повече вещества, полезни за сърцето, отколкото в зърната.
Това обаче не е единствената причина зеленият боб от векове да е смятан за полезна храна.
Фасулът може да бъде добър и за очите.
Един от каротеноидите, които се съдържат в зеления боб, предпазва окото от ултравиолетова светлина и свободни радикали и дори се смята, че може да осигури защита от проблеми като свързаната с остаряването дегенерация на макулата на ретината, пише в. „Телеграф“.
Зеленчукът е много богат източник на разнообразни каротеноиди и антиоксиданти.
Въпреки зеления му цвят в него има високи нива на пигменти като бета-каротен и лутеин, а количествата на антиоксидантите дори могат да бъдат сравнени с тези при домата и моркова.
Това позволява на зеления фасул да предпазва ефективно организма от свободни радикали, които биха могли да увредят клетката, да ускорят стареенето или да доведат до болести.
Храносмилане
Освен това в зеленчука има много малко калории, така че ако искате да отслабнете, той може да ви помогне.
Зеленият боб е полезен и за храносмилателната система с изключително високото ниво на фибри.
Снимка: Pixabay.com