И изборът на диня има своите тънкости като всяко друго нещо
Няма никакво съмнение, че вкусната и сочна диня е един от любимите летни плодове на мнозина.
Всъщност друг е въпросът доколко е лято, имайки предвид проливните дъждове, които напоследък се сипят доста щедро над България, а и не само.
Въпреки това, като отидете на пазара, сигурно ви се иска да си купите една голяма и сочна диня.
Казано с други думи – похапването на диня е неразделна част от лятото. Този сладък и сочен плод е любим дори и на малчуганите.
Освен това не трябва да забравяме и факта, че е изключително полезна за здравето, особено ако страдате от бъбречни проблеми.
Да се избере перфектна диня не е чак толкова трудна задача, но трябва да сте наясно с тънкостите, за да го направите без проблем.
Няколко са признаците, по които можете да познаете перфектната диня.
Ще ви ги разкрием в следващите редове, за да улесним значително избора ви, когато отидете на пазара следващия път.
Един от признаците, че динята е перфектна, е когато е доста едра, но в същото време не тежи като воденичен камък.
Когато я стиснете, трябва да се чува леко пропукване или пращене.
Вероятно сте ставали свидетели как разбирачите почукват дините, когато избират.
Знаете ли с каква цел се прави това?
Истината е, че когато динята е добре узряла, трябва да издава кух звук, когато чукнете по нея.
Огледайте внимателно динята, която сте избрали.
Тя не трябва да има каквито и да било наранявания по повърхността си.
Дръжката на динята също е от огромна важност или по-точно състоянието й (ако изобщо има такава).
Тя задължително трябва да е суха.
Върху една от страните на динята трябва да има петно с жълт до тъмно оранжев цвят.
Обикновено това петно е със средна големина.
Когато погледнете динята, тя трябва да е с блестяща кора, сякаш току-що сте я гланцирали.
Не на последно място – райетата на вкусния и сочен плод трябва да бъдат ясно различими.
Снимка: Pixabay.com