Зелето притежава уникални лечебни качества
Все повече изследвания доказват превантивния ефект на кръстоцветните зеленчуци срещу рака на млечната жлеза, на простатата и на шийката на матката, срещу сърдечносъдовите заболявания и остеопорозата.
Наскоро се установи и положителният им ефект срещу заболявания на очите – катаракта, глаукома и макулна дегенерация на ретината.
Сред кръстоцветните са всички видове зеле – бяло, зелено, червено, китайско, броколи, романеско, карфиол, брюкселско зеле, освен това всички видове ряпа, синап (от чиито семена се прави горчицата), захарно цвекло и др.
Тези зеленчуци са богати на витамини С и А, калций, желязо, фолиева киселина и противоракови молекули – изотиоцианати и глюкозинолати.
Доказан ефект срещу рака
За да предизвикат образуването на тумор, канцерогенните агенти трябва да се прикрепят към генетичния материал на клетката и да го увредят.
Глюкозинолатите и изотиоцианатите, които се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, пречат на този процес и стимулират защитните механизми, пише сп. „Здравен журнал“.
Освен това друга съставка – сулфорафанът, активира гени, които кодират дейността на определени ензими, способни да се борят срещу раковите клетки.
Те спират размножаването на туморни клетки в гърдата, дори в напреднал стадий на раковото заболяване.
Добро зрение, солидни кости и здраво сърце
Трите основни причини за слепота са катарактата, глаукомата и макулната дегенерация на ретината.
Консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява значително рисковете от тях.
По отношение на сърцето изследванията показват, че зелето и неговите роднини намаляват нивото на хомоцистеин в кръвта, който създава риск от сърдечносъдови заболявания.
Изоцитианатите пък действат като ефикасен антикоагулант – предпазват от образуването на съсиреци в кръвоносните съдове.
Високото съдържание на калций в къдравото зеле, китайското и броколите прави тези зеленчуци ценни за поддържането на костната плътност и предпазването от остеопороза.
ВНИМАНИЕ!
Единственият недостиг на кръстоцветните е нивото на нитрили и гоитрогени в тях.
Нитрилите са вещества, които могат да доведат до отрицателен ефект върху черния дроб и бъбреците, а гоитрогените ограничават дейността на щитовидната жлеза и могат да предизвикат заболяването гуша.
Разбира се, при прекалено голяма консумация, главно на брюкселско зеле и броколи.
Снимка: Pixabay.com