Пенчо Пенчев е автор на 2014 коктейла
Коктейлът „Подводница“ е големият хит на лято 2014, споделят бармани по морето. Той се приготвя от силни шотове, които се пускат в чаша с „Пилзен“, за да потънат в като подводница.
След консумация смесеният коктейл може да потопи на дъното на вечерта неразумните пиячи. По думите на специалистите ценителите по морето вече търсят екококтейли – те държат напитките им да са овкусени с подправки от село или пък с мащерка, набрана от гората. Иначе казано модата на коктейлите от 20-те години на 20 век се завръща триумфално! Туристите често си поръчва домашно приготвени фрешове и напитки, които са забъркани по специалните рецепти на баба. Това споделят от заведението на президента на Българската асоциация на барманите – Пенчо Пенчев. Особеното е, че захарният сироп, който ползват, се прави на бавен огън и задължително на водна баня. Добавя се и стръкче прясна мащерка – за свежест и прохлада.
Пенчев е рекордьор в Книгата на световните рекорди „Гинес“ – той е човекът с най-много авторски коктейли – 2014 на брой. Сред тях са и известните еротични напитки като „Оргазъм“ и „Мултиоргазъм“. Първият се бърка с 3 равни части ликьор, като единият задължително е мексикански. Вторият се приготвя от известния ликьор „Амарето“ с типичния трьпчив бадемов вкус. На мода продължава да е традиционният „Секс на плажа“, „Снежен човек“, както и мохитото, но в най-различни вариации, като напоследък, все по-често се поръчва „Йогурт Мохито“.
Коктейлът „Блъди Мери“ в България носи названието „Княгиня Мария“ – това е издълбан домат, напълнен с ракия и съответните подправки към мезето. Друг завърнал се от миналото популярен летен коктейл е „Облак“, който е приятна смес от мента и мастика с натурален сок или безалкохолно. На мода са и класически коктейли, които вече се опушват със специална машина, за да придобият специфичен вкус на отлежали бъчви.
Хит това лято са коктейлите, приготвени в буркани, издават бармани от Албена пред в. „Телеграф“. Най-вървежни са „Линчбърг лимонада“, „Малиново мохито“, както и коктейлът, посветен на юбилея на курорта – „Албена 45“, който се приготвя със 100% натурален сок „Албена“. Много се пие и коктейлът „Джери Джинджър“, който е комбинация от spice ром, безалкохолна напитка и още нещо, което барманите не издават.
А въздържателите или шофьорите се наслаждават на собственоръчно приготвени студени чайове, комбинирани с различни плодове, сиропи и шампанизирани вина. На внимание се радват и най-популярните коктейли като „Мохито“ и бразилският „Кайпириня“, като при този коктейл по време на световното по футбол е отчетена свръхконсумация. По-непретенциозните туристи залагат на евтината, добре изпитана и разхлаждаща напитка от мента със спрайт.