За всяка възраст има правила за хранене и ако те се спазват, младостта и здравето ще бъдат налице винаги
След 30
От голяма важност е да присъстват в менюто витамините, антиоксидантите и минералите.
Освен това са необходими и белтъчините от животински произход.
Те захранват мускулите, както и протеините, които трябва де се поемат през целия ден, а не наведнъж на вечеря. Хапвайте риба.
Съвет: Изключете кетчупа и майонезата от менюто си!
Допустимият максимум за жени е 2000 калории, за мъже – 3000.
След 40
Психотерапевтите считат тази възраст за кризисна.
Именно поради тази причина е необходим прием на продукти, предпазващи от депресии и спадове в настроението.
Тялото се нуждае от хормона на щастието – серетонин.
Храни, подходящи в случая, са: овесени ядки, пуешко месо, червени чушки и разбира се, шоколад, но в умерени количества.
Рибата е източник на вещества, подобряващи паметта и умствените способности.
Една порция риба на ден е абсолютно достатъчна за набавянето на необходимите мазнини.
Съвет: Наблягайте на зеленчуците! Те имат свойството да създават усещане за насита и в същия момент са нискокалорични.
За разлика от 30-годишните, количеството на калориите за деня трябва да е по-малко с 500 за жени и 800 за мъже.
След 50
В дневното меню трябва да присъстват до 600 грама зеленчуци и до 400 грама плодове.
Целулозата способства за доброто функциониране на стомашно-чревния тракт, а също за понижаване на холестерола.
След 50 костите стават по-крехки и чупливи, заслабват ставите.
А това води до заболявания като артроза, артрит, дископатия и др.
Това означава, че от менюто трябва да се изключат солта, кафето, черния чай и да се заменят с извара с 2,5% масленост.
Съвет: Задължително 1-2 пъти в седмицата да се правят прочистващи дни – без меса и риба!
Важно е да се ограничи количеството на активните вещества и калориите, съдържащи се в бульоните, пърженото месо и рибата.
Можете да ги замените със зеленчукови бульони и супи.
Снимка: Pixabay.com
https://www.youtube.com/watch?v=MiXIA1kt_lY