Богаташите на борда се хранели обилно
За трагичното потъване на „Титаник“ на 14 април 1912 година се знае почти всичко. На борда са били както хора с несметно богатство, така и такива, които не са имали завидни банкови сметки.
Богаташите тогава сядали на вечеря рано и оставали на масата до късните часове на денонощието. Затова по време на сблъсъка на кораба с айсберга някои от пътниците все още вечеряли.
Тъй като първите амонячни хладилници вече били факт, „Титаник“ е бил зареден с плодове от Калифорния, с различни сирена от Европа, с кафе от Бразилия, с чай от Индия и т.н. В складовете на лайнера имало 44 тона месо, 27 000 бутилки бира, 5 тона захар, 40 тона картофи, 35 000 яйца…
Менюто за първа класа съдържало 20 позиции. Гостите можели да си поръчват от тях неограничено количество.
Предлагаме на вниманието ви някои от рецептите, които били приготвени на „Титаник“ във фаталната вечер:
Филе от сьомга
Необходими продукти:
130 грама слабо солена сьомга
20 грама салатна смес
50 грама пресни краставици
2 броя яйца
1 лимон
30 грама сметана
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете филето на малки плочки, а краставиците – на тънки ивици. Към краставиците сложете салатната смес, а след това и рибата.
За соса:
Отделете белтъците от жълтъците. Добавете към жълтъците сока на половин лимон – подгрейте ги на котлон, като през цялото време трябва да ги разбивате. Сложете към сместа 4 с.л. сметана. След около 4 минути махнете съда от котлона, добавете сол на вкус и сока на останалия лимон.
Разбъркайте и полейте рибата със соса.
Филе миньон
Необходими продукти:
200 грама говеждо филе
50 грама бекон
50 грама бели гъби
каймак с масленост 35%
олио
сол
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Увийте филето с бекон. Закрепете го с конец или клечка за зъби. Посолете и поръсете с черен пипер. Можете да добавите малко розмарин за аромат и една скилидка смачкан чесън. Печете месото около 10 минути във фурна, която трябва да е предварително загрята на 200 градуса.
Разрежете гъбите на 4 и ги запържете в олиото. Сложете ги в по-дълбок съд и ги залейте със сметана. Добавете сол и черен пипер на вкус.
Изпарете каймака на слаб огън – трябва да заприлича на сметана. След около 5 минути отстранете съда от котлона.
Срежете конеца от месото и го разрежете по дължина. Сложете го в подходяща чиния с картофено пюре и го сервирайте с предварително приготвените гъби и каймака.