Една от първите храни, която сигнализира за началото на пролетта, са пресните аспержи
Можем да ги открием както в големите търговски вериги, така и на сергиите по пазарите.
Точно както пролетта е време за ново начало, така и аспержите са един от онези зеленчуци, с които винаги е приятно да се експериментира в кухнята.
От зеленчука, който наподобява копие, има много ползи за здравето. Ето само 5 от здравните плюсове на аспержите, които вие със сигурност не знаете.
1. Аспержите са заредени с хранителни вещества. Те са много добър източник на фибри, фолиева киселина, витамини А, С, Е и К, както и на хром – минерал, който повишава способността на инсулина за транспортиране на глюкозата от кръвта в клетките.
2. Това тревисто растение, заедно с авокадото и брюкселското зеле, е особено богат източник на глутатион – детоксикиращо съединение, което помага в борбата срещу канцерогенните и други вредни съединения.
Ето защо, ако редовно хапвате аспержи, може да си помогнете за предпазване и борба с някои форми на рак, като например рак на костите, рак на гърдата, на дебелото черво, ларинкса и белодробен рак.
3. Аспержите са пълни с антиоксиданти.
Според предварителните проучвания това може да помогне за забавяне процеса на стареене.
4. Този вкусен пролетен зеленчук може да помогне на мозъка ни да се бори с когнитивния упадък.
Подобно на листните зеленчуци, аспержите доставят фолиева киселина, която работи с витамин B12, който пък се открива в рибата, месото от птици и млечните продукти, за предотвратяване на умората и старческото слабоумие.
В едно университетско проучване е направен тест с възрастни хора, които са имали нормални нива на фолиева киселина и В12.
Те са дали по-добри резултати на тестовете за скорост на реакция и умствена гъвкавост, за разлика от другите, при които е открит дефицит на фолиева киселина.
Ако сте 50+ или имате по-възрастни роднини, за които ви е грижа, бъдете сигурни, че получават достатъчно B12.
Хубаво е да знаете, че способността да се абсорбира този полезен витамин намалява с възрастта.
5. Друго предимство на аспержите: те съдържат високи нива на аспарагин. Това е аминокиселина, която служи като естествен диуретик.
Честото уриниране помага на тялото да се отърве от излишните соли.
Това е особено полезно за хората, които страдат от различни отоци (натрупване на течности в тъканите на тялото), както и тези, които имат високо кръвно налягане или други заболявания, свързани със сърцето.
Снимка: Pixabay.com