Home / Споделено / Усещаше горчилката на бедността цял живот

Усещаше горчилката на бедността цял живот

Здравейте, приятели! Историята, която ще ви разкажа, е от миналия век, когато не е имало изобилие от дрехи, нито магазини втора употреба.

Леля Таня – моя роднина, учела в Художествената академия. Родителите й били бедни и трудно издържали трима студенти – двамата си сина и нея. Нашата близка решила да отпразнува Нова година с любимия си. Вечерта преди празненството тя изпрала единствената си рокля, но за беда точките върху плата избледнели и леля Таня се отчаяла – нямала време и пари за нова рокля.

Тогава младата художничка решила да нарисува нови точки. Закачила избелялата рокля на закачалка и в късния следобед започнала да нанася точка след точка. Толкова се унесла, че в дванайстия час, когато чула камбанен звън и изстрелите от зарята на площада, със съжаление разбрала, че е пропуснала новогодишното тържество. Тъжна и разочарована, си легнала да спи.

За нейна радост по-късно в дома й дошъл любимият, който се разтревожил, че тя не се появила на уговорената среща. Събудил я и като видял нарисуваната рокля и печалната й физиономия, я целунал и й предложил брак.

рокля

Имаше само една рокля…

Леля Таня и съпругът й дълги години се радваха на щастлив семеен живот и двама синове, а съдбата й подари толкова много рокли и обувки, колкото точки нарисувала навремето върху старата си рокля. Живееха в чужбина и имаха добри възможности, но лошият спомен от бедността й беше оставил горчив вкус. Тя трупаше дрехи, на които отдавна беше минала модата. И никога не си шиеше рокли на точки.

Лъчо 

Разкажете ни вашата история на e-mail info@prekrasna.bg

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*