Home / Рецепти / Памук погача – ето как се прави!

Памук погача – ето как се прави!

Продукти:

1 чаена ч. топло (но не трябва да е горещо!) пр. мляко

1 чаена ч. топла водичка

1 чаена ч. олио

2-3 чаени лъжички захар

1 суп.л. сол

20 грама прясна мая около

1 кг брашно

1 жълтък – използва се за намазване за питката

Начин на приготвяне на погачата:

Разтворете маята заедно с 1 ч.л. захар във водата. Оставете настрани за четвърт час.

В дълбока купа пресейте 3 чаши от брашното. Направете кладенче и сложете в него всички изброени продукти. Разбъркайте.

Добавете и останалото брашно, след което омесете еластично тесто.

Разделете на две големи топки и ги разточете поотделно на големи кръгове.

От всеки кръг нарежете триъгълници, както е показано на снимката и навийте на кифлички.

pitka

pamuk pogacha1

Наредете ги в тава, върху хартия за печене. Сега оставете да втаса на топличко около час. Намажете с разбития жълтък и печете в загрята фурна на 180 градуса.

pogacha

Снимки: „24 часа“

Рецептата е на Мария Ташева от Пловдив – тя е специалист по всякакви тестени изделия!

5 comments

  1. За 1 кг брашно,20 гр мая не са ли малко?По принцип на кг брашно-42гр мая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*