Home / Любопитно / Орторексиците – опасни повече за себе си или за околните?

Орторексиците – опасни повече за себе си или за околните?

Не всяка храна с етикет „еко“ е здравословна

 

Орторексията е опасно заболяване

Преди известно време медицината регистрира нов вид заболяване, което носи името орторексия. Най-общо казано, това е мания за качествено хранене. Орторексиците правят всичко възможно, за да консумират само и единствено здравословна храна и са опасни както за себе си, така и за околните.

На какво е способен орторексикът?

Той е истинско бедствие и за себе си, и за близките си. Орторексикът ще обиколи целия град с едничката цел да намери определен продукт. По съдба почти не се различава от анорексиците и булимиците. Може да говори с часове за здравословното хранене и след време да загуби хората, на които държи. Има реална опасност да бъде зарязан от любимия си заради огромното си желание да го превъзпита, поднасяйки му безвкусни салати, манджи, минерална вода.

Как започва всичко?

В началото орторексикът чете всякаква литература на тема здравословно хранене. След време губи интерес към

Орторексиците се стремят да консумират само еко храна

почти всичко останало и мисли единствено за това какво слага в устата си. Започва да се храни отделно от другите членове на семейството си, тъй като „те се тъпчат с химия“. Губи контрол над себе си, отказва да се храни по ресторанти и дори на гости ходи със собствена храна.

Има ли начин да разубедите орторексика?

Много е трудно да му обясните, че страда от опасно заболяване, но не е невъзможно. Опитайте се да го накарате да разбере, че има много недобросъвестни производители и търговци, които лепват на продуктите си етикета „еко“, а всъщност продават боклуци. Нужно е да го убедите, че фанатизмът му няма да доведе до нищо хубаво – болести, психически тормоз, отдалечаване от средата и хората, които обича.

Вместо заключение

Прекрасно е, че все повече хора четат етикетите на храните, които купуват от супермаркета. Това обаче не бива да се превръща в мания, защото храненето само със „здравословна храна“ е толкова опасно, колкото и ежедневното тъпчене с пици, дюнери, полуфабрикати и газирани напитки. Колкото и да е трудно, намерете златната среда и си създайте навика да спортувате редовно.

One comment

  1. За да прочетеш състава на храните в сурермаркетите, трябва да ходиш с лупа на пазар и със справочник за Е-тата. Доверете се на вкусовите и стомашно-чревните си рецептори-ако те отхвърлят дадена храна, повече не я купувайте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*