Home / Здраве и диети / Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Офисен синдром – как да го избегнем със 7 стъпки?

Една трета от живота си хората в зряла възраст прекарват на работното си място. На пръв поглед съвременният офис има всички необходими условия за пълен комфорт. Но лекарите алармират за сериозни проблеми и говорят за ново заболяване – офисен синдром.

Какво да правим, за да не увредим здравето си на работното място?

1. Почувствайте това!

Комфорт в офиса можете да създадете с помощта на аромати. Ще намалите стреса и напрежението, ако вдъхвате аромата на цитруси или подправки (кориандър, босилек, мента). За повишаване на работоспособността ще свършат работа мирисът на лимон, лавандула, канела, ванилия, кипарис, грейпфрут. При умствено натоварване се препоръчват миризми, които подобряват работата на главния мозък: жасмин, джинджифил, чаено дърво. С помощта на смирна, мента, бергамот и хвойна можете да си починете и да възстановите сили след „мозъчен щурм“. А за създаването на приятна работна атмосфера най-добре ще ви свърши работа аромалампа – в нея се слагат няколко капки етерично масло, като количеството се определя от размера на помещението – 1-2 капки на 5 кв. м.

ofisЛЮБОПИТНО: по бреме на писмен изпит по математика във Франция разделили групата на изпитваните на две части. Онези, които решавали в ароматизирана аудитория, нервничили с 20-30% по-малко, а резултатът от работата им се оказал с 15% по-добър, отколкото при другата група, пише сп. „Здравен журнал“.

2. Воден живот

Сухият въздух е истински бич за офисите. Заради него кожата съхне, сърби, става опъната и раздразнена. Липсата на нормален микроклимат се отразява отрицателно и на самочувствието и работоспособността. Така че помагайте на организма си: пийте не по-малко от 8 чаши вода на ден, носете със себе си термална вода и периодично напръсквайте лицето си (гримът на дамите няма да пострада).

ПОЛЕЗНО: идеално решение на проблема е да поставите в офиса овлажнител.

3. Вдишайте дълбоко, разтворете ръцете

Кратък петминутен курс упражнения три пъти на ден помага да се възстанови кръвообращението и да се намали напрежението в мускулите след дългото седене пред компютъра. Най-важното е движенията да са плавни. Достатъчно е да направите няколко завъртания на главата и корпуса и няколко приклякания.

ХРУМКА: за да не забравяте за кратката гимнастика, можете да си нагласите аларма на телефона или да ползвате специални програми като например Workrave (която можете да изтеглите безплатно). Тя не само ще ви напомни за спортните паузи, но и от време на време ще ви принуждава да станете от компютъра за няколко минути.

4. Само спокойствие

Работата е начин за получаване на средства, но почивката не е по-маловажна. На всеки три часа са ви нужни 15 минути, посветени на приятни занимания, които не са свързани с работата. Разходете се по коридора, поговорете с колегите си за своето хоби или нещо, което е интересно за тях. Това ще ви помогне да намалите психическото напрежение и да разтоварите мислите си.

ОТКРИТИЕ: специалистите от университета в Охайо, САЩ, стигнали до извода, че работата под ръководството на труден шеф води до постоянен стрес и може да намали имунитета – той започва да се бори с несъществуващи заболявания, което влияе отрицателно на работата на органите в човешкото тяло и конкретно – на кръвоносните съдове.

5. Обърканото хранене

Свръхтеглото и проблемите със стомаха често са следствие от застоялия начин на живот и неправилното хранене. Добре е да замените чипсовете, тортичките и сандвичите с пълноценен обяд – например в близкия ресторант. Ако ви е скъпо да обядвате в ресторант, хапнете поне супа – по-евтино е и в същото време е много по-полезно за стомаха. И най-важното: не се хранете на работното си място, дори и това да е разрешено. Когато вниманието ви е ангажирано с работа, ще изядете много повече, отколкото сте имали намерение.

ИДЕЯ: два пъти на ден си правете витаминозни закуски (плодове, ядки). Това ще помогне да се заредите с енергия, така ще работите по-лесно, а в края на деня ще се почувствате по-удовлетворени.

6. Всевиждащото око

За да са здрави очите, е най-добре да не прекарваме повече от 4 часа на ден пред компютъра. Няма как да стане? Тогава може да ви помогне гимнастиката.

Фокусирайте погледа си върху предмет на разстояние 20-30 см от вас, след това преместете погледа на произволен предмет, който се намира на няколко метра, и отново се върнете към първия предмет. Направете упражнението 5-7 пъти.
Нарисувайте с поглед осмица – 8 пъти по часовниковата стрелка и 8 пъти на обратно.

Присвийте очите силно, след 5 секунди ги отворете и не мигайте, след още 5 секунди отново присвийте очи. Повторете 5-7 пъти.

Мигайте бързо в продължение на 15 секунди, а след това починете 5 секунди и повторете движението.

ОСОБЕНОСТИ: ако носите контактни лещи, си купете специални овлажняващи капки, които могат да се ползват съвместно с лещите.

7. Всичко е в нашите ръце

Основният работен инструмент на служителите в офис е компютърната мишка. Неудобното положение на китката, голямото количество стереотипни движения водят до т. нар. синдром на карпалния тунел (възпаление на карпалния нерв), който се проявява като болка и слабост в ръката и конкретно – в китката. Това може да се избегне с помощта на специална ергономична мишка. Важно е лакътят да се намира на бюрото и китката да е на една линия с предмишницата. Помага и гимнастика за ръцете – можете да свиете пръстите си в юмрук (около 10 пъти) или да завъртите юмруци около оста на ръката.

Сн.: Сцена от филма „Дяволът носи Прада“

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*